Annons

Arlanda måste utvecklas

zoom Easyjet på Arlanda Anders Johansson
Easyjet på Arlanda Anders Johansson
I förra veckan gick infrastrukturministern ut med budskapet att vi måste flyga mindre. Det är känt att regeringen har problem med att enas kring om och hur Arlanda ska utvecklas.
Annons

Flyget står i centrum i debatt, tyckande och känslor i klimatdiskussionerna trots att flyget står för en väldigt liten del av de globala utsläppen. Det kommer kontinuerligt nya uppgifter om att andra delar av samhället släpper ut mer än flyget. Fartyg släpper ut mer än flyg och kläder släpper ut mer än både flyg och fartyg tillsammans. Trots detta är det flyget som står i fokus.

Miljöpartiet vill inte bygga ut Arlanda eftersom de anser att flygandet ska begränsas för att klimatmålen ska nås.

Ekonomipristagaren Daniel Kahneman sammanfattar sin forskning i boken ”Tänka, snabbt och långsamt” och redogör i boken för de två tankesystemen snabbt och långsamt. Det snabba tänkandet är automatiskt, känslostyrt och stereotypt. Ett exempel är att flyget släpper ut CO2 alltså ska alla flyga mindre. Det långsamma tänkandet är logiskt, kalkylerande och medvetet. Ett exempel är att flyget är viktigt av många olika anledningar för ett lands välfärd men det behöver ställas om så att det släpper ut mindre CO2. Det två olika sätten att tänka kommer fram till helt olika lösningar. Ofta är det långsamma tänkandet de lösningar som blir mest hållbara.

Politiker i alla partier tenderar att tänka snabbt, dra snabba slutsatser och spela på det stereotypa och känslor. Ett exempel är kärnkraft som har skördat väldigt få liv i de olyckor som skett jämfört med kol som bara i Kina skördar 4400 liv per dag. Alla är rädda för att en stor kärnkraftsolycka skulle kunna hända medan man accepterar att kol leder till att många människor i tysthet dör varje dag. Snabbt tänkande leder sällan till de mest hållbara lösningarna. Det finns inga enkla lösningar för då hade de redan genomförts för länge sedan.

Bra flygförbindelser från Sverige är avgörande för exportindustrin som är ryggraden i det svenska välståndet. Bra flygförbindelser till Sverige är avgörande för att Sverige ska kunna utveckla turismen. Arlanda är Sveriges största flygplats och den måste utvecklas annars kan alla som arbetar i besöksnäringen börja fundera på vad de ska arbeta med istället i framtiden. Turismen hjälper till att bevara alla delar av Sverige och särskilt de delar av Sverige som inte har många andra alternativ. Turismen får hela Sverige att leva och många kan tack vare turismen leva nära naturen och säkerställa långsiktig hållbarhet i hela Sverige. Detta borde vara tilltalande för alla politiska partier.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

En rådande trend på dagens caféer och restauranger är behovet av flexibilitet. Det ska var enkelt att flytta runt inredning. Man ska kunna sitta ensam eller i stor grupp. Samtidigt som det helst ska kännas hemtrevligt. ...

Nyheter