Annons

Bråttom att återstarta

zoom Lyft blicken och starta om Anders Johansson
Lyft blicken och starta om Anders Johansson
Allt verkar gå långsammare i Sverige. Inget kan göras förrän alla är överens och genomförandet tar alltid längre tid än beräknat. De goda exemplen finns i andra länder.
Annons

Det är inte lätt att se vad som händer i Sverige när vi alla befinner oss inne i vår egen bubbla. Det enda vi vet med säkerhet är att besöksnäringen i Sverige har stora problem. Vi vet också att nuvarande regering genom sin passivitet och felaktigt utformade stöd har lagt en våt filt över besöksnäringen. I stort finns det ingen plan för framtiden för besöksnäringen varken från regeringen eller branschens organisationer. Undantaget är de företag inom branschen som planerar för en bättre framtid efter pandemin.

Lyft blicken

För att hitta vägen framåt är det viktigt att lyfta blicken. Jag har det senaste året bevakat omvärlden genom att lyssna på podcasts, seminarier samt läst branschpress och bloggar från hela världen. Senast igår lyssnade jag på ett seminarium om hotellinvesteringar i Israel och UAE. Viss optimism där jämfört med här i Sverige.

Läget är bäst i Asien. Här är det mer eller mindre som vanligt igen förutom internationellt resande. Stora länder har bra beläggning på hotellen tack vare resandet inom landet. Små länder väntar på att resande inom Asien ska komma igång och då i första hand från Kina. Här finns initiativ för att stärka besöksnäringen. Här är ett exempel från Singapore.

I Singapore har mötesbranschen tagit fram en officiell certifiering SG SafeEvents Certification som ska säkerställa att möten kan genomföras med minimal eller ingen risk att smittas av Covid-19. Projektet ska pågå i minst tre år. Singapore vill också säkerställa att internationella organisationer och stora företag kan välja att lägga sina kongresser, mässor och stora företagsmöten i Singapore. De satsar nu genom att öppna säljkontor i Bryssel och San Francisco. Här på hemmaplan har Tillväxtverket beviljat Stockholm 1 Mkr till projektet ”Attraktion Stockholm”. Det är ett steg i rätt riktning.

Näst bäst är läget i USA där inrikes resande håller på att komma igång i större omfattning igen. Alla ska vaccineras och sedan ska allt bli som vanligt igen förutom internationellt resande som beror på hur andra länder hanterar pandemin. Här har många hotellkedjor investerat i ny teknologi för att gästerna ska känna sig säkrare när de övernattar. Flygbolag och hotellkedjor har också passat på att rationalisera så att de kan driva sina företag med lönsamhet på en lägre intäktsnivå.

Sämst i Europa

Sämst går det för Europa. Resandet hindras av mängder av restriktioner som dessutom är olika i olika länder. De positiva initiativen kommer från Sydeuropa som vill få igång resandet igen. Grekland har drivit frågan om vaccinpass som ett sätt att få folk att börja resa igen. I Sydeuropa är regeringarna angelägna om att hjälpa besöksnäringen för att skydda jobb och skatteintäkter. Alla initiativ från Sydeuropas regeringar avseende besöksnäringen kommer att ge oss draghjälp i Sverige. Hjälp kommer ofta från oväntat håll. Kanske vår syn på Sydeuropa förändras till att bli mer positiv.

Det är väldigt mycket som måste ske för att resandet ska komma igång igen. Vaccinering av befolkningen kommer inte automatiskt att leda till att resandet blir som förr. Det är bara ett steg på vägen mot en värld som återigen blir tillgänglig.

Är Sverige sist på bollen?

I Sverige kommer vi aldrig att kunna bygga en ”basindustri” på enbart svenskar som turistar i sitt eget land. För att lyckas måste vi attrahera besökare från andra länder. Det är nu vi ska marknadsföra oss internationellt så att Sverige är top-of-mind när potentiella besökare börjar planera sina semestrar efter pandemin. Om vi fortsätter att debattera och diskutera lär det ta tid innan vi bestämmer oss och ännu längre tid innan vi börjar genomföra besluten. Då har redan många andra länder hunnit attrahera de bästa resenärerna.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.