Annons

Butiksdöden kommer till Sverige

Hotellen och restaurangerna går för högtryck i USA samtidigt som alltfler butiker försvinner. Detta kan vara ett tecken på att konsumtionen förskjuts från prylar till upplevelser.
Annons

Rea innan jul och stängda butiker överallt är intrycket från Los Angeles. Här går det att se butiksdöden i stadsbilden. På de mest exklusiva butiksgatorna Rodeo Drive och Beverly Drive i Beverly Hills är flera butiker stängda sedan jag var här för ett år sedan. De för miljarder ombyggda shoppingmalls Beverly Center och Westfield Century City (se bilden) står med stora ytor outhyrda butikslokaler. Till viss del har några ytor fyllts med restauranger, men alla tomma ytor kan inte heller bli restauranger. En ny typ av koncept finns på några ställen. Det är en typ av miniattraktion som bygger på virtual reality. Vill du göra något annat än att gå i butiker och äta, så kan du pröva något helt nytt. Det såg tyvärr också ganska tomt ut. En annan trend verkar vara att biltillverkarna har show rooms för sina bilar där man även kan köpa bilen för leverans direkt hem. Trenden startades av Tesla, men nu har flera bilmärken hakat på. Det är dock förvånansvärt lite folk ute och handlar trots att det snart är jul. Konjunkturen är urstark i USA, så det är ingen brist på pengar. Troligen köper amerikanen sina julklappar på nätet för leverans direkt hem istället för att jaga runt på stan.

Sverige hämtar många trender och konsumtionsbeteenden från USA och redan nu ser vi att svenskar handlar mer på nätet än någonsin tidigare. Butiksdöden syns inte lika tydligt i Sverige, men den lär komma. Utan kunder överlever ingen.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.