Annons

Hög säkerhet lockar fler besökare

zoom
Turismen slog nytt rekord i världen 2017 och prognoserna talar om fortsatt stark tillväxt de närmaste åren under förutsättning av att länder kan garantera besökarnas säkerhet.
Annons

En gång i tiden, närmare bestämt under upplysningstiden på 1700-talet, var resandet en del av utbildningen. Då handlade det om att besöka historiska platser och lära sig om andra länders kultur för att få värdefulla insikter för resten av livet. Dessa resor gjordes främst i Europa och kunde bara göras av unga personer som tillhörde en privilegierad överklass tack vare deras kontakter i andra länder och på grund av de höga kostnaderna för att resa säkert i Europa.

Sedan dess har välståndet i världen utvecklats och idag kan flera miljarder av världens befolkning resa för att lära sig mer om världen. De flesta tänker inte på att varje resa innebär ett lärande, men det är just lärandet som utvecklar oss och som lär oss att förstå varandra. Resandet står högt på listan när välståndet ökar. Alla vill se, uppleva och lära om världen. Nästan alla. I Sverige har några startat en debatt om att man ska flyga mindre. Det finns också ett förslag att införa en flygskatt för att dämpa resandet. Detta är steg i fel riktning. Med denna debatt och de förslag som ska dämpa flygandet går vi åt samma håll som Donald Trump som väljer protektionism och isolering framför öppenhet och lärande.

Vi måste flyga mer för att utvecklas, utbyta idéer och för att lära känna andra kulturer och människor. Min resa till Singapore i mitten av januari har lärt mig nya saker om hotellbranschen, har gett mig nya kontakter, nya intryck och perspektiv på hur branschen kan utvecklas i Sverige och hur Sverige skulle kunna utvecklas till ett bättre land. Vi har alla mycket att lära från andra delar av världen.

De första lärdomarna handlar om säkerhet och flygplatser. Vi som bor i Sverige upplever alla att säkerhetskontrollen på Arlanda är noggrann, säker, snabb och vänlig. Det finns inte mycket att förbättra förrän man upplever något annat och därmed lär sig något nytt. När vi kommer till Doha i Qatar med ett något försenat flyg från Arlanda, så möts vi av en representant från flygbolaget som guidar oss genom säkerhetskontrollen och till vår gate för att säkerställa att vi hinner med flyget. Utmärkt service. Det är bara det att vi inte hade behövt gå hela vägen via säkerhetskontrollen för att hamna på ungefär samma ställe där vi lämnade vårt plan. Det visar sig att Arlanda inte har tillräckligt hög säkerhet för att vi som kommer från Arlanda ska kunna gå direkt ut i terminalen. När vi på återresan kommer från Singapore till Doha får vi gå direkt in i terminalen. I Singapore kontrollerades våra pass fyra gånger innan planet kunde lyfta. Vi fick självklart lämna tumavtryck vid inresan till Singapore, men även vid avresan. Förklaringen var att i Singapore vill myndigheterna vara säkra på att inga stulna pass används av någon för att lämna Singapore. De senaste åren har det försvunnit över 60 000 svenska pass per år. Enligt polisen används en del av dessa vid människohandel. Bättre kontroller skulle fånga in fler pass som kommit på villovägar och framförallt de som använder stulna pass.

Säkerhet blir allt viktigare för alla som reser. Jag läser på nätet om att 6 miljoner kineser reste för första gången till Europa under 2017. En bråkdel reste till Sverige. Ett av de stora orosmomenten för kineserna är att säkerheten inte är tillräcklig. Terrordåd oroar, men kanske värre är att rån av kineser har rapporterats från flera europeiska länder.

Sverige upplevs inte som mer säkert än andra europeiska länder efter terrordåd, dagliga rapporter om skjutningar samt mord på statsminister och utrikesminister. Vi kan glömma att turistströmmarna fortsätter att öka i samma takt om vi inte kan garantera besökarnas säkerhet. Det är nu vi måste agera och öka säkerhetstänket i Sverige för att vi ska fortsätta att vara ett öppet och lärande land.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter