Annons

Hur hanterar du coronaviruset?

Coronaviruset är fortfarande inte under kontroll och drabbar besöksnäringen i form av uteblivna bokningar från fler än kinesiska turister.
Annons

Det har redan kommit avbokningar till flygbolag, färjor och hotell samt att många mässor och kongresser har ställts in till följd av coronaviruset. Det är fråga om väldigt många miljarder som besöksnäringen runt om i världen förlorar. Aktiekurserna för företag inom besöksnäringen har sjunkit och lär fortsätta sjunka om inte ökningen i antal smittade börjar avta. En fråga som uppstår är hur dessa avbokningar ska hanteras. Just nu är det besöksnäringens företag som tar hela kostnaden för avbokningar. Inget företag vågar ens komma på tanken att låta konsumenten betala för det kan skada företagets varumärke för lång tid framöver.

Qatar Airways har erbjudit sig att gratis flyga material som doneras var som helst i världen till Kina. Kryssningsrederiet som har ett fartyg utanför Japan i karantän har erbjudit alla passagerare full återbetalning av kryssningen samt en ny kryssning utan kostnad. Företag i Sverige som drabbas av avbokningar från i synnerhet kinesiska resenärer bör inte ta ut några avgifter och/eller återbetala eventuella förskott. Den kinesiska marknaden blir allt viktigare för besöksnäringen och företag som inte gör rätt i det här läget lär kommas ihåg under lång tid framöver.

Första vågen är resandet, framförallt turister, från Kina. Nästa våg som kommer de kommande veckorna när försörjningskedjorna för många av världens tillverkningsföretag har stått still för länge. Underleverantörer i Kina har haft sina fabriker stängda. Transportkedjan är också drabbad, så även om fabrikerna i Kina kommer igång, så lär det dröja innan leveranserna kommer fram till Europa och USA. Europeiska och amerikanska företag kan inte färdigställa sina produkter och därför finns det inga produkter att köpa. Det blir brist på Iphones, Teslas och Lenovo-datorer. Sveriges industrier har redan drabbats bl.a. har priset på järnmalm sjunkit med 12 % och inom fordonsindustrin funderar man på korttidsvecka för att slippa varsla personal. Det är knappast i det här läget som företagen åker på konferens eller utökar sitt affärsresande. Det kommer inga bokningar och några kommer att få avbokningar.

I USA har prognoserna för hotellens RevPAR-utveckling för 2020 justerats ned till i princip nolltillväxt. Detta gjordes innan coronaviruset var känt. Nu räknar USA med en minskning av kinesiska turister för 2020 vilket kan leda till en total minskning av internationella ankommande turister till USA under 2020 efter flera år av en avtagande ökningstakt.

Vill du fortsätta att resa så framstår just nu flyget som det säkraste sättet att resa för att undvika att smittas av coronaviruset. I flygplanen finns filter som renar luften från partiklar till 99,97 %. Jag skulle undvika tåg som ofta är dåligt städade och därmed blir riktiga smittspridare. Bäst är det att stanna hemma. Om många väljer att stanna hemma lär besöksnäringen få ett svårt 2020.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.