Annons

Inga utländska turister i Sverige sommaren 2020

zoom Utländska turister uteblir i Sverige sommaren 2020<br />
Bilden: Singapores mest populära plats för selfies ligger öde. Anders Johansson
Utländska turister uteblir i Sverige sommaren 2020
Bilden: Singapores mest populära plats för selfies ligger öde.
Anders Johansson
Många hotell har fortfarande panik och lägger med rätta all kraft på att rädda företaget. Alla undrar när allt blir som vanligt igen. Det lär dröja om det någonsin blir som vanligt igen.
Annons

Om företaget kommer att överleva är det viktigaste just nu att blicka framåt för att förstå hur den närmaste tiden kommer att bli. Grunden för den här analysen är siffror från Tillväxtverket om turism och inkvartering. Det bästa är att kombinera beräkningar med bedömningar. Här är några tankar om hur sommaren 2020 kan komma att se ut för besöksnäringen.

Den förlorade våren 2020

De första 10 dagarna i mars var ganska normala, men sedan dök efterfrågan snabbt. Beläggningen är nu under 10 % i Sverige och många hotell har stängt eller överväger att stänga. Det lär inte bli bättre i april. Även om Sverige inte är stängt, så påverkas vi av att många andra länder har stängt. Kan det bli bättre i maj? Det beror på virusspridningen och alla följdeffekter. Det är inte så troligt att företagen släpper på sina reserestriktioner och efterfrågan på möten lär vara fortsatt dämpad. Eventuellt vill svensken bryta tristessen och göra något på helgerna i maj (om det är tillåtet). Detta kan vara en möjlighet för hotellen.

Räkna med en svag sommar 2020

Hur blir då sommaren 2020 (juni-augusti) för turismen och hotellen i Sverige?

Här är först lite fakta.

  • Sommaren 2019 var logiintäkten i Sverige ca 8,6 miljarder kronor
  • 30 % av gästnätterna (ca 8,9 miljoner) under sommaren var utländska besökare
  • 60 % av utländska gästnätter kommer via flyg
  • Utländska besökare spenderade 144 miljarder kronor i Sverige 2018. Hälften spenderas under juni-juli-augusti.
  • Svenska turister spenderar ca 165 miljarder kronor i utlandet.

Antaganden och beräkningar

  • Utländska besökare spenderar 30 % av 8,6 miljarder vilket blir 2,6 miljarder
  • 50 % av utländska besök sker under juni-augusti. Det blir ca 75 miljarder kronor som utländska turister spenderade i Sverige sommaren 2019. Om vi räknar på genomsnittet för hela turistkonsumtionen så står hotell och restaurang för 31 %, dvs. ca 23 miljarder, 30 % är shopping, 31 % resor och knappt 8 % är kultur.

Sommaren 2020 kommer förhoppningsvis att präglas av återhämtning i hela Europa. Många får sannolikt tillbaka sitt jobb och sin lön. Alla vill väl ha semester under sommaren, men krisen under våren har tärt på privatekonomin så många väljer troligen att ta en kortare semester och då sannolikt på hemmaplan. Fundera på om du själv tänker åka på semester till Italien, Spanien eller USA under sommaren. Nja, det känns kanske inte som ett förstahandsval eftersom du är osäker på om dessa länder har full kontroll efter virusutbrottet. Vilka länder är då sugna på att åka till Sverige sommaren 2020? Sverige som snart är världskänt för att inte stänga ner landet som de flesta andra länder har gjort. Är Sverige verkligen ett säkert land att resa till blir en vanlig fråga för utländska besökare.

Värsta tänkbara sommaren 2020 är att utländska turister uteblir. Det innebär att boende tappar ca 2,6 miljarder i logiintäkter och restaurang tappar ca 8,9 miljarder (1000 kr per gästnatt x 8,9 miljoner gästnätter). Turismstatistiken brukar dessvärre sällan stämma. Min beräkning visar på ett intäktsbortfall på 11,5 miljarder jämfört med 23 miljarder i den officiella turismstatistiken. Det kanske är dags att skärpa till datakvaliteten i besöksnäringen.

Svenskar på hemester

Svenskar på hemester kommer att kompensera för en del av bortfallet. Svensken konsumerar också ca 1000 kr per gästnatt, dvs lika mycket som utländska turister. Sommaren 2019 ökade de svenska gästnätterna och om de svenska gästnätterna sommaren 2020 fullt ska ut kompensera för bortfallet av utländska turister måste de svenska gästnätterna öka med 40 % jämfört med förra sommaren. Nja, det är kanske väl optimistiskt. Låt oss säga att de ökar med 20 % istället. Då skulle intäktsminskningen för besöksnäringen för sommaren 2020 blir ca 6 miljarder.

Räkna med att sommaren 2020 blir sämre än sommaren 2019. Utländska turister uteblir, men svensken semestrar hemma vilket kompenserar en del av bortfallet. Även om det inte blir riktigt så här dåligt är det bättre att ha en plan för sommaren som visar på betydligt lägre intäkter än förra året och om det blir bättre går det säkert att hitta lösningar för att ta hand om fler gäster. Tvärtom är förödande för resultat och likviditet.

Välkomna kinesiska turister

Det finns dock en stor möjlighet. De som är mest sugna på att resa just nu är kineserna. Sökningarna på Internet på resor i sommar har ökat rejält i Kina. Kanske skulle vi kunnat locka kineser att komma till Sverige sommaren 2020 om Sverige hade haft en bättre relation till Kina. Möjligheten ligger i att om Sverige är det enda landet i Europa som välkomnar kinesiska turister sommaren 2020 kanske besöksnäringen inte ser lika stora tapp och Sveriges relation till Kina förbättras

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren