Annons

När vänder det?

zoom Flygplanen är kvar på marken Anders Johansson
Flygplanen är kvar på marken Anders Johansson
Det har gått en månad sedan hotellen i Sverige såg det kraftiga tappet i sina intäkter. Prognoserna för när det vänder är osäkra och uppdateras kontinuerligt.
Annons

Konsultföretaget Tourism Economics har fem olika scenarier för vad som kommer att hända framöver i världen och i Norden. Det kortaste är sex månader och det längsta är 18 månader. Alla har ett antagande om hur länge nuvarande reserestriktioner kommer att gälla samt hur lång period efter detta som kommer att ha begränsade reserestriktioner. Just nu är bedömningen att det kommer att finnas reserestriktioner i åtta månader framöver. Fyra månader med nuvarande restriktioner och fyra månader med begränsade restriktioner. Resandet beräknas då minska med 42 % under helåret 2020.

I USA är RevPAR ner över 80 % den senaste veckan. Lyxhotellen har tappat 95 % av sina logiintäkter medan longstay fortfarande har en viss beläggning. Prognosen i USA för helåret 2020 är att RevPAR minskar med 50 % för att sedan öka igen 2021.

Prognoser från STR för Europa tyder på att hotellen är tillbaka på 2019-års RevPAR under 2022. Just nu är det ingen som tror att det blir en snabbare återhämtning. Räkna med att hela 2020 kommer att bli ett år med lägre intäkter.

Snabbare återhämtning i länder med hög andel inrikesresande

Det första som kommer att hända är att resandet inom landet kommer igång. Länder som har mycket inrikesresande kommer därför att se en snabbare vändning. I Sverige står svenskar för 74 % av alla övernattningar vilket är högt och därför talar för att återhämtningen för hotellen i Sverige blir kortare. Det kommer att ta längre tid för Grekland (15 % greker) och Spanien (35 % spanjorer) att återhämta sig. Dessa länder måste göra allt de kan för att få igång inkommande turism så snart som möjligt.

Stockholm, Göteborg, Oslo, Bergen har alla en stor andel inhemska gäster på hotellen, vilket talar för en snabbare återhämtning än för Köpenhamn och Helsingfors som har en högre andel internationella gäster.

Osäkra prognoser

Prognoser i alla ära. Det enda man kan säga säkert är att prognoserna är osäkra och att de kommer att ändras i takt med att länder får en större förståelse för spridningen och effekterna av Covid-19. Först då kommer beslut om reserestriktionerna ska fortsätta, reduceras eller tas bort. En ganska säker prognos är att resandet kommer att minska för helåret 2020 och att krisen kommer att pågå ett antal månader till.

Ändrat affärsresande

Affärsresandet blir inte som förr. Virusutbrottet har påskyndat redan befintliga trender för affärsresor och möten. Många företag har tappat intäkter och måste under resten av 2020 hålla igen på kostnaderna. Jag har skrivit ett blogginlägg på engelska om hur affärsresandet kommer att förändras framöver och det hittar du här.

Snart som vanligt igen

Det är många som spekulerar i hur konsumentens beteende i samband med fritidsresande kommer att förändras. Min gissning är att det inte blir så stora förändringar. Eventuellt kommer gästen att vara lite mer uppmärksam på hotellets städning och generella hygienpolicy samt i närtid välja resmål som är garanterat virusfria. Den potentiella gästen kommer möjligen att vara ännu mer noga innan besluten fattas om destination, flyg, övernattning och restauranger. Informationen kommer att hämtas genom att söka på Internet. Alla aktörer inom besöksnäringen måste därför redan nu säkerställa att informationen är uppdaterad på webbplatser och i distributionskanaler.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren