Media fortsätter att skrämma upp folk. Den stora nyheten i veckan är att viruset sprider sig i en andra våg över Europa vilket kan leda till nya nedstängningar och reserestriktioner. Hotell i Sverige är mer beroende av affärsresenärer än hotell i många andra länder. Den här hösten kommer därför att bli besvärlig. De hotell som vill fylla sin lediga kapacitet måste vara beredda att tänka om. Här är några tama och vilda idéer.
Fängelse för att lösa ett problem
Enligt ett nyhetsinslag på SVT förra veckan väntar 2700 personer på att få avtjäna sitt fängelsestraff. De flesta verkar inte bedömas som särskilt farliga eftersom de får vara fria i 100 dagar (nyligen förlängt från 50 dagar) innan de måste inställa sig. Anledningen att det är så många som väntar är att våra fängelser är fulla. Det skulle vara väldigt enkelt att göra om ett antal stora hotell till fängelser. Låsen på hotellrumsdörrarna måste ställas om så att de inte kan öppnas inifrån, stängsel runt hotellet och lite fler övervakningskameror är nog allt som krävs. Allt annat finns redan på plats. En person per rum i helpension. Möteslokalerna kan användas för arbete, utbildning och/eller rekreation. Personalen kan snabbutbildas av Kriminalvården som också tillsätter en anläggningschef. 100 % beläggning i sex månader eller längre för hotellet. Hotellet hjälper till att lösa ett problem i samhället. Alla är vinnare utom brottslingarna för det är innerligt tråkigt att sitta inlåst i samma hotellrum en längre tid.
Coworking för den som tröttnat på att sitta hemma
Scandic har gått ut med att de satsar på coworking. Det är en väldigt bra idé och förhoppningsvis har Scandic hittat en bra affärsmodell. Affärsresandet kommer att återstarta under hösten samtidigt som många fortfarande arbetar hemifrån. Hotell blir en ännu mer naturlig mötesplats för affärsmöten och arbete mellan möten. Det väldigt korta affärsresandet med ingen eller en övernattning lär försvinna för alltid. När väl affärsresan blir av kommer den att bli längre och då måste affärsresenären kunna arbeta på distans. Det är perfekt att göra detta från ett hotell som erbjuder coworking. Den här idén gör att hotellet blir ett fullservicehotell utifrån gästens verkliga behov och inte fullservice utifrån hotellens definition.
En variant på coworking är att ha fler connecting rooms där det ena rummet är sovrum och det andra rummet är ett välutrustat kontor för distansarbete. De hotell som har möjlighet att erbjuda den lösningen i kombination med gemensam coworking i lobby/mötesavdelningen lär bli vinnare. Om coworkingkoncepten inklusive affärsmodellen är genomtänkta och långsiktiga kan detta bli en ny intäktskälla för hotellen. Är det ett sätt att för att överleva blir kostnaden för hög och det är bättre att avstå.
Co-living för en yngre målgrupp
Nästa steg är att göra om hotellet till co-livning som är en hybrid mellan hotell och longstay. Tanken är att man bor just på ett co-living för att träffa människor med samma intressen, t.ex. techstartups eller företag/organisationer inom social hållbarhet. Om gästerna inte har något gemensamt så försvinner co i co-living och det blir ett vanligt hyreshus, ett longstay eller vanligt hotell. Konceptet är framförallt på frammarsch i Asien och målgruppen yngre singlar som ännu inte skaffat familj. Konceptet fungerar i hotell som har små hotellrum, men kräver att de publika ytorna är generösa och tilltalande för umgänge. Nya siffror från American Airlines visar en förskjutning till yngre passagerare. Innan covid-19 var 10 % av passagerarna under 30 år. Nu är de 30 %. Fler unga reser till varmare destinationer för att arbeta på distans. För att lyckas inom co-living krävs också rätt koncept och en långsiktig satsning.
Digitalisera hotellrummet
Teknologin in hotellrummet måste anpassas till den distansarbetande affärsresenären. Videokonferens borde vara det absolut enklaste att lösa i vart fall i vissa hotellrum som hotellet då också kan ta mer betalt för. Gör det enkelt för gästen att arbeta och hålla möten från hotellrummet. Investeringar i hotellrummet är avgörande för att lyckas fånga de affärsresenärer som finns kvar. De hotell som inte investerar rätt kommer inte ens att finnas med i listan över hotell som affärsresenären väljer mellan.
Förenkla kontakten med gästen
Hotellen har haft väldigt svårt att förstå gästens verkliga behov och önskemål. Gästen vill inte ha en krånglig in- och utcheckningsprocess. Varför behövs detta överhuvudtaget? Låt gästen checka in och ut i sin smarta mobil istället. Det handlar om att minska friktionen mellan hotellet och gästen. Gör det enklare för gästen i kontakten med hotellen och gör det på gästens villkor. Detta gäller framförallt nu och ända tills viruset försvinner eller tills tillräckligt många har vaccinerats. Gästen kommer att vänja sig vid ny teknologi och tycka att det fungerar bra vilket innebär att teknologin är här för att stanna. Många hotell behöver uppgradera till modernare gästteknologi nu när gästen har fler valmöjligheter annars får hotellet sitta på avbytarbänken och vänta på bättre tider.
Hygien och säkerhet börjar uppskattas
Hotellen i Sverige har varit väldigt dåliga på att kommunicera att de blivit bättre på att städa och att de lyft sin hygienstandard jämfört med bl.a. amerikanska hotell. Trots massiva insatser från amerikanska hotell visar undersökningar att gästerna misstror hotellen och inte känner sig säkra. Min känsla, som mycket väl kan vara fel, är att hotell i Sverige inte har ändrat särskilt mycket i sina städrutiner. Frågan är också hur väl personalen har utbildats i myndigheternas rekommendationer för att förhindra smittspridning och i hotellets ändrade rutiner för att nå en högre hygienstandard. För att få tillbaka gäster till hotellen måste allt kring pandemin tas på största allvar och kommuniceras rätt till gästerna. Den senaste veckan visar nya undersökningar att gästerna i något större utsträckning börjar lita på att hotellen levererar en högre kvalitet på städningen och den allmänna hygienen. Ett steg i rätt riktning.
Produktivitet = arbeta smartare
Hotellen har nu stora möjligheter att tänka nytt för att öka produktiviteten, dvs. att arbeta smartare. Det går att automatisera, förenkla och bli mer lean i hela verksamheten. I en del fall måste hotellen investera i ny teknologi och i en del fall helt enkelt sätta sig ner och lägga upp nya rutiner och processer. Rationalisering i sättet att driva hotell är det enda sättet att på sikt komma tillbaka till en rimlig lönsamhet innan intäkterna är tillbaka på 2019 års nivå.
Håll i priserna
Alla hotell, möjligen med några få undantag, har sänkt priserna på sina hotellrum i tron att få tillbaka gästerna. Med de kraftiga prissänkningar som hotellen gjort borde beläggningen ha slagit i taket. Det finns inget samband mellan pris och efterfrågan på övernattningar. I snart trettio år har jag försökt förklara att en övernattning är en komplementprodukt till reseanledningen. Övernattningen är ett nödvändigt ont och därför är inte gästen priskänslig i förhållande till reseanledningens betydelse. Det enklaste sättet att öka sina intäkter är att höja priserna. De som reser just nu är mer angelägna om att hotellet har råd att städa och ge den service som de utlovar. Alla hotell som har en fin produkt ska hålla på priset när gästen ringer till receptionen och försöker pruta. Ge aldrig ett sista-minuten-pris.
För de som bokar hotell som läser det här blogginlägget så uppmanar jag er till att inte pressa hotellen ytterligare på priset. Det är varken affärsmässigt eller att känna sympati med den bransch som har det absolut svårast just nu. Det pris du får är redan betydligt lägre än tidigare och därför prutat och klart.
Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.