Annons

Rekonstruktion eller konkurs

zoom Lyxhotellen i USA har tappat 95 % av sina intäkter Anders Johansson
Lyxhotellen i USA har tappat 95 % av sina intäkter Anders Johansson
Det är osäkert hur länge krisen för hotell och restauranger kommer att pågå. Prognoserna pekar just nu på att en vändning dröjer ett antal månader.
Annons

Det går inte att driva företag utan intäkter och inte heller utan tillräckligt höga intäkter. Det är särskilt besvärligt i hotellverksamheter där de fasta kostnaderna är den största delen av kostnadsmassan. I restauranger är det något lättare eftersom kostnadsmassan i större utsträckning är rörlig och då automatiskt minskar när intäkterna är lägre. Alla restauranger sitter dock kvar med en del fasta kostnader som ska betalas oavsett om det kommer in några intäkter eller inte.

Den 16 mars, för tre veckor sedan, bloggade jag om vilka stöd som skulle kunna rädda företag i besöksnäringen. Huvudidén var att staten skulle stå för hyran som är hotellens största fasta kostnad samt att staten skulle tillämpa reglerna som gäller vid konkurs (och rekonstruktion) kring lönegaranti. Eventuellt finns det nu ett förslag från regeringen kring hyresstöd medan full kompensation för uppsagda eller permitterade anställda lyser med sin frånvaro. Problemet att pengarna tar slut kvarstår för många företag eftersom de föreslagna stödåtgärderna ännu inte kommit igång och ingen har sett några utbetalningar.

Om pengarna är slut och det inte finns någon säkrad finansiering är den absolut sista dagen att agera dagen innan skatter och arbetsgivaravgifter ska betalas nästa gång. Det blir redan på torsdag den här veckan eftersom påskhelgen ligger som den gör. För att inte bli personligt betalningsansvarig för skatter och arbetsgivaravgifter måste bolaget ansöka om rekonstruktion eller försättas i konkurs.

Rekonstruktion

Det första alternativet är rekonstruktion under förutsättning av att verksamheten i sig är sund. Ansökan lämnas in till tingsrätten och den som ansöker får även föreslå en rekonstruktör. Ägaren till företaget kan då föreslå någon som hen har förtroende för. När tingsrätten beviljat företaget rekonstruktion fryses bolagets skulder. Sedan börjar arbetet med rekonstruktionen och ofta är det vanligt att en av åtgärderna är att minska skuldbördan genom ett ackord eller frivilliga överenskommelser med de största fordringsägarna. Rekonstruktionen tar ett tag, så när den är klar kanske krisen är över och företaget kan fortsätta verksamheten i en bantad kostym.

Konkurs

Hur svårt det än är så gäller det att hålla huvudet kallt och tänka klart. Tänk på att rädda privatekonomin före att rädda företaget och säkerställ att du som ägare till ett besöksnäringsföretag inte dras med i företagets ekonomiska svårigheter. I allt elände där bara en mängd dåliga alternativ finns att välja mellan, välj att vara totalt barskrapad istället för att bli skuldsatt under många år framöver. Det är med andra ord bättre att förlora företaget nu på en gång istället för att dra på sig skulder som ändå kanske inte räddar företaget. Om krisen drar ut på tiden riskerar företag att gå i konkurs ändå och då sitter ägaren med skulder som ska betalas av i framtiden. Det läget är avsevärt värre än att sätta bolaget i konkurs redan nu.

Många företag kommer att gå i konkurs de närmaste månaderna. Ökningen av konkurser inom hotell och restaurang i mars var den högsta på många år. Det är inget konstigt att ett företag går i konkurs och särskilt inte nu när något helt utanför ägaren eller företagsledningens kontroll sänker företagets ekonomi med full kraft. Det finns även möjligheter i en konkurs. Hur värdefullt du än tycker att ditt företag är eller var en gång i tiden så lär det inte finnas så många köpare till konkursboet idag. Det är inte ovanligt att de gamla ägarna får chansen på nytt.

Just nu är det inte läge att vänta och se vad som händer. Om du inte har pengar att betala skatter och avgifter i april måste du fatta ett klokt beslut senast på torsdag i följande ordning: Rekonstruktion, konkurs eller skuldsättning.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter