Annons

Robotisera restaurangen

zoom Rationellt tillagad med jämn och hög kvalitet Anders Johansson
Rationellt tillagad med jämn och hög kvalitet Anders Johansson
Restaurangbranschen har svårt att få tag i folk. Det har alltid varit svårt att få tag i kockar, men nu verkar det vara svårt att hitta anställda till alla befattningar. Problemet kommer att finnas kvar i många år framöver. Det kanske finns andra lösningar att hämta från andra branscher.
Annons

En gång i tiden utfördes det mesta arbetet i fabriker av människor. Över tid blev kostnaden för alla anställda för hög och företagen började fundera på hur tillverkningen kunde ske mer rationellt. Nya maskiner som krävde mindre manuellt arbete infördes och så småningom kunde ett betydligt färre antal människor producera väldigt mycket fler produkter tack vara automatisering, maskiner och robotar. Vad är det som hindrar att restaurangbranschen genomför samma resa som industrin?

Stor rationaliseringspotential

McKinsey har uppskattat att 73 % av alla processer i en restaurang kan rationaliseras. Det här blogginlägget handlar om matlagning, men det finns många andra områden som också kan rationaliseras. Uppfinnarna arbetar för fullt och redan nu finns en del exempel på vad som kan rationaliseras och i många fall förbättra kvaliteten och jämnheten på maten. Den första generationen robotar passar utmärkt för snabbmats- och lunchrestauranger. Här är först några exempel på teknologi som kan hjälpa till i köksarbetet.

Roboten hjälper kocken

Flippy som görs av Miso Robotics kan grilla hamburgare och är i drift i två hamburgerkedjor i USA (CaliBurger och White Castle Restaurants). https://misorobotics.com/

Sally är en robot som görs av Chowbotics som lagar sallader fyra gånger så snabbt som en person. https://www.chowbotics.com/

Helautomatisering av tillagningen

Det finns koncept som har tagit ännu ett steg och helt automatiserat hela tillagningskedjan.

Piestro är en pizzarobot eller snarare en maskin som tillverkar pizza på löpande band på 3 minuter efter beställning. Målet är att den är 100 % säker i mathygien, noll matsvinn, jämn kvalitet och avsevärt lägre produktionskostnad. Maskinen kan jobba dygnet runt, är aldrig sjuk, klagar inte på arbetsmiljö eller udda arbetstider. Kan det vara så att en maskin helt enkelt håller en högre kvalitet än en pizza som gjorts av en pizzabagare? Om en svetsrobot kan svetsa ihop en Volvokaross bättre än en svetsare så borde väl en maskin kunna göra en pizza bättre än en pizzabagare. Branschen lär få se en rationalisering i tillverkningsprocessen antingen man vill eller inte. https://www.piestro.com/

Spyce har funnits ett tag och experimenterat med olika sätt att tillaga mat så att smakerna framhävs, vitaminer behålls och att valmöjligheterna i dessa alltmer personliga dieter ökar. Dessutom är tillagningen av varm mat snabb. Det tar ca 3 min från beställning till leverans. https://www.spyce.com/

Creator är en fyra meter lång hamburgermaskin som göra 130 högkvalitativa hamburgare per timma. https://www.creator.rest/

Japan har innovationskraften

I Japan har de kommit så långt att det bara behövs en person som sköter hela restaurangen. Roboten lagar maten och diskar. Bolaget heter Connected Robotics. Här är en video som visar den helautomatiserade restaurangen. Lyssna på VD i bolaget som berättar om problemen för restauranger i Japan och hör att problemen är exakt lika som i Sverige https://youtu.be/OnmtweyaLrQ

Hemmaroboten största konkurrensen

Rationaliseringen av matlagning på restauranger måste drivas av restaurangerna för att det inte går att få tag i arbetskraft. Detta är dock inte det största hotet mot branschen utan det som sker av utveckling för matlagning i hemmet, dvs. hemmatlagningsrobotar. Kanske en robotarm som kan fixa lite allt möjligt är en bra början. För den som vill testa lite mer finns det redan ett flertal företag som experimenterar med olika prototyper. De har kommit långt.

Här är en länk https://youtu.be/9MCMAhz-Cy8  som visar en översikt (från 21 maj 2021) av vad som just nu testas och som väntas komma ut på marknaden inom några år.

Om jag vill bjuda mina vänner på middag och min matlagningsrobot kan laga måltider från alla världens mest kända kockar, varför ska jag då ta risken att gå till en restaurang som har en medioker kock som dessutom kanske har en dålig dag.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.