Annons

Scandic vinstvarnar

zoom
Scandic vinstvarnade under tisdagen att resultatet blir sämre än förra året för fjärde kvartalet. Aktien störtdök på Stockholmsbörsen efter att Dagens Industri rekommenderade att aktieägarna skulle checka ut från Scandic.
Annons

Vinstvarning är alltid ett tecken på att något inte står rätt till i ett företag. Scandic vinstvarnade i början på veckan och fick se aktien rasa med ca 20 %. Scandics fall drog även med sig andra hotellaktier som dock sjönk betydligt mindre.

Scandic skyller på att Stockholmsmarknaden nu är överetablerad (delvis tack vare Scandic själva som öppnat flera nya storhotell de senaste två åren (Scandic Continental, Haymarket by Scandic och Downtown Camper by Scandic) med ca 1287 nya hotellrum. Det borde inte komma som någon överraskning att marknaden har fått fler hotellrum. Beläggningen brukar minska på hotellmarknader som får ett stort tillskott av nya hotellrum.

Kan Scandic ha rätt i att Stockholmsmarknaden är överetablerad? Det har visserligen öppnat många nya hotell de senaste åren, men tillväxten i antal gästnätter har fortsatt och Stockholm har varje år slagit nya rekord i antal besökare. Nu är det i alla fall ingen brist på hotellrum i Stockholm så nu behöver marknadsföringen av Stockholm som turistdestination förstärkas. Samtliga stora hotellkedjor behöver hjälpas åt att finansiellt bidra till Stockholms stad som sköter marknadsföringen av Stockholm.

Scandic har engångskostnader på sina centrala funktioner. Bland dessa kostnader finns kostnader för Scandics incitamentsprogram som beslutades på bolagsstämman den 10 maj i år. Kostnaderna för programmet borde ha varit kända när beslutet fattades. Ett skäl som inte framförts är att en ny VD i princip alltid vill rensa i böckerna efter den gamla VD:n och detta kan vara en förklaring till att ca 40 miljoner kronor tas upp som kostnader (40 % mer än förra året). Exakt vilka kostnaderna är lär vi kunna läsa i årsredovisningen som publiceras så snart bokslutet för 2017 är klart.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter