Annons

I USA tjänar vanliga servitriser nu 70 000 kr i månaden

zoom Rekrytering av restaurangmedarbetare Anders Johansson
Rekrytering av restaurangmedarbetare Anders Johansson
Just nu är jag i Los Angeles och har sett med egna ögon hur läget är efter pandemin. Förra gången jag var där var i november 2019. Vad har då förändrats på drygt två år.
Annons
Den här gången möter landskapet med gröna böljande kullar. Det har regnat lite mer än vanligt och därför har naturen återhämtat sig till en del från många år av torka. Jag har varit i Los Angeles minst 50 gånger och jag har aldrig sett en så härlig grön växtlighet tidigare. En första anblick ger också vid handen att allt verkar som vanligt med ständig trafikpuls. När man tittar lite närmare så blir förändringarna påtagliga.

 

Stängda butiker

Jag tog en lång promenad på gator som tidigare hade ett rikt butiks- och restaurangliv. Nu var det två stängda butiker för varje öppen butik. Många restauranger hade bommat igen. I de butiker som var öppna var utbudet begränsat. Varorna verkar inte komma fram till USA. Nyheten är att Amazon som sedan tidigare har fysiska butiker för böcker och prylar nu även ska öppna modebutik. Netflix har öppnat en butik på temat ”Stranger things”. Annorlunda och kul. Kreativiteten i USA är det ingen fel på.

 

Stängda butiker är inte bra för besökare eftersom det försämrar kvaliteten på besöket. En levande stad med butiker, restauranger, kaféer och annat som förhöjer besöket är viktigt för att attrahera turister som behöver övernattning. Problemet är inte lika stort i Sverige än, men i mindre städer kanske det i framtiden inte kan finnas både ett stort externt köpcentrum och en livlig stadskärna.

 

Restauranger försöker rekrytera

Restauranger, se bilden, och hotell har svårt att få tag i personal. Det lär finnas 1,7 miljoner lediga jobb i restauranger och hotell i USA. Det räcker inte att betala minimilön utan andra förmåner längre. Bilden visar en skylt på $15 per timme + dricks. Timlönen inklusive dricks hamnar på mellan $30 och $44 per timme. Detta ger en månadslön på mellan 49 000 kr och 71 000 kr. Kockar har en ingångslön på 32 500 kr per månad och kan tjäna upp till 46 200 kr. Detta är på restaurangen ”Din Tai Fung” som är asiatisk casual dining (standardiserad meny med bordsservering). Den andra delen av bilden visar allt positivt som en snabbmatskedja erbjuder sina anställda. Vilken svensk restaurang erbjuder en karriärväg att bli restaurangchef på tre år? De perks som erbjuds är ovanliga i USA, men kan verka självklara i Sverige. Trots högre löner och bättre villkor har restaurangerna i USA svårt att få tag i medarbetare.

 

Är du beredd att betala din servispersonal mellan 49 000 kr och 71 000 kr i månaden? Är du beredd att betala snabbrestaurangkockar en ingångslön på 32 500 kr? Nej, i Sverige följer vi kollektivavtal och kräver istället att regeringen tillsätter resurser för utbildning (som ingen vill söka). Räkna med att lönerna kommer att öka om branschen ska få tag i medarbetare.
Följdeffekten är att priserna på restaurang i USA redan har gått upp rejält. På bra men vanliga restauranger är det svårt att äta lunch eller middag för två för under 1000 kr (utan vin och öl). En vanlig flasköl (33 cl) på restaurang kostar över 100 kr. Högre löner betyder automatisk högre priser. Vi kommer att få se en kraftig prishöjning av restaurangpriserna i Sverige det närmaste året när lönerna stiger.

 

Service och bemötande

Det finns två delar av service. En del är att serviceprocessen är väl genomtänkt och fungerar väl. Den andra delen är den personliga serviceleveransen av medarbetaren, t.ex. av servisen. Amerikanerna är världsmästare på den personliga serviceleveransen. Servisen här är lika trevliga som i Sverige, men den stora skillnaden är att här kan servisen allt om menyn och innehållet i maträtterna. Här finns inte svaret ”Jag ska fråga köket” som dessvärre är vanligt i svenska restauranger så fort frågan blir lite svårare. Servisen här i USA vill ge gästen världens bästa upplevelse. En del i detta är att en bra upplevelse sannolikt resulterar i lite högre dricks.

 

Amerikanerna är däremot urdåliga på att skapa en väl fungerande serviceprocess. Ett skäl är att en dåligt fungerande process kan lösas genom att anställa ett par personer till eftersom de tidigare inte kostade särskilt mycket och stod i kö för att få jobb. Amerikanska restauranger (företag) har regler för allt, men de hänger sällan ihop och blir därför obegripliga för restauranggästen. Processerna blir rigida och medarbetarna tillåts inte att avvika från reglerna. I Sverige har personalkostnaden alltid varit en av de största kostnaderna och därför har restauranger försökt få processerna mer effektiva. Framtiden kommer att kräva ännu bättre processer för att klara att leverera en bra gästupplevelse med färre anställda och för att nå en god långsiktig lönsamhet.

 

Hotellen går bättre

Hotellen har samma rekryteringsproblem som restaurangerna. Efterfrågan på övernattningar har ökat. Den här gången har hotellen inte börjat konkurrera med priset. Snittbeläggningen på hotellen i USA var andra veckan i februari 14 % längre än samma vecka 2019 medan snittpriset var drygt 1 % högre. Det har blivit dyrt att bo på hotell i USA. Priset för hotellrummet på hotellets webbplats är exklusive skatt, turistavgifter och resortavgifter. Jag bokade ett hotell för $429/natt. Till detta kommer skatt på $60, CTA (California Tourism Assessment Fee) $1,29, Resort fee $34, resort fee tax $4,76, Overnight parking $20. Totalt blir detta $549, dvs. $120 mer än det bokade priset. Amerikanen är säkert van vid att det tillkommer skatt. Kanske skulle svenska hotell som har gym, pool och andra gemensamma funktioner bara lägga på en avgift per dygn för detta.

 

I Sverige finns det inte heller någon anledning att sänka priset på hotellrummen. Håll uppe priserna. Gästerna kommer ändå och det är sannolikt att hotellen på sommarorterna kommer att sätta nya rekord i sommar.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...

Nyheter