Annons

Singapore slår Sverige i det mesta

zoom Singapore by night: Utsikt från Mr Stork på 39:e våningen på Andaz Hotel Anders Johansson
Singapore by night: Utsikt från Mr Stork på 39:e våningen på Andaz Hotel Anders Johansson
Besöksnäringen går som tåget i Singapore tack vare Donald Trump och en amerikansk film.
Annons

Två av dagens nyheter i The Strait Times handlar om digitalisering. Singapore är det mest digitala samhället i världen följt av USA, Kina och Danmark (Sverige är inte med i listan). Den andra artikeln handlar om att man numera kan betala resan i kollektivtrafiken genom att toucha sitt MasterCard eller använda Apple Pay, Fitbit Pay, Google Pay eller Samsung Pay. Här i Singapore ser man alltfler skyltar som säger att butiken eller restaurangen är kontantfri och de digitala betalningssätten är många fler än i Sverige. Flygplatsen blev återigen utsedd till världens bästa flygplats (Arlanda ligger i bottenskiktet). Singapore är nummer två på listan över de länder i världen där det är lättast att driva företag (Sverige på plats 12). Skolresultaten ligger i topp i alla tre ämnen som mäts (Sverige ligger lägre än 30 plats). Singapore är också ett av världens säkraste länder (Sverige är enligt rankinglistor inte lika säkert). För alla miljövänner så ligger Singapore lite lägre än Sverige i energikonsumtion per capita. Det är lätt att turista i Singapore med bra hotell, god mat och bra shopping. Den enda nackdelen är att Singapore numera rankas som en av världens dyraste städer.

Besöksnäringen går som tåget i Singapore och slog nytt rekord 2018 för tredje året i rad. Antal turistankomster ökade till 18,5 miljoner och de spenderade ca 185 miljarder kronor. Förklaringen till den kraftiga ökningen sedan förra året tillskrivs Donald Trump och Kim Jong Un. Dagen före deras möte sökte två miljoner amerikaner på Google efter ”Var ligger Singapore”. Den andra förklaringen är den amerikanska filmen ”Crazy Rich Asians” som delvis utspelar sig i Singapore. Det byggs nya hotell och i år har jag bott på Six Senses Maxwell med ca 150 rum som är ett av de första cityhotellen i kedjan Six Senses som är mest kända för sina spahotell för välbefinnande och som sedan någon månad ägs av Intercontinental. Bra känsla i hotellet och trevligt med detaljer för välbefinnande i hotellrummet. Nästa hotell som öppnade förra året var Andaz som ingår i Hyatt. Lobbyn ligger på våning 25 och rummen ligger på 26-37 våningen i ett jättekomplex med bostäder och kontor. Baren Mr Stork ligger utomhus på 39 våningen. Andaz är ett väl genomtänkt koncept där alla detaljer finns med. Tredje hotellet är Capitol Kempinski ett nyöppnat lyxhotell. Servicen är fantastisk och det första intrycket är väldigt bra. De klassiska inredningsmaterialen marmor, mahogny och mässing i modern form. Efter ett tag upptäcker vi dock att de har missat väldigt många detaljer som borde fungera väl på ett lyxhotell. Det är svårt att bygga hotellrum och det krävs lång erfarenhet för att lyckas.

Det finns 39 stjärnrestauranger, varav två är gatukök, så intresset för mat är stort med tanke på att befolkningen är ungefär hälften av Sveriges. Singapore är ett shoppingparadis för den som gillar lyxvarumärken och som har gott om pengar. De hårda lagarna kring immaterialrätt gör att du kan vara helt säker på att alla varor är äkta.

Det finns väldigt mycket för Sverige att lära från Singapore, men ingen politiker lär väl våga åka till Singapore för att få nya insikter som kan utveckla Sverige. De kommer bara att bli uthängda i dags- och kvällspress för att de spenderar pengar på onödiga lyxresor. Det går ju bra för Sverige så varför ska vi lära oss något av andra enligt svensk media. I Singapore är inställningen den motsatta. Här står ständig förbättring på åtgärdslistan trots att landet ligger i topp på de flesta av världens bästa rankinglistor.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.