Annons

Städning dödar viruset

zoom Ny hygienstandard för gaturestauranger Anders Johansson
Ny hygienstandard för gaturestauranger Anders Johansson
Besöksnäringen är just nu den bransch i världen som drabbats värst av coronaviruset. I takt med att antal fall ökar i olika länder kommer det att bli värre.
Annons

I Sverige tar allt tid. Beslutsfattandet är långsamt eftersom alla ska vara överens. Det ska utredas och diskuteras innan beslut kan fattas. Det finns även en lag, Medbestämmandelagen från 1976, som präglat beslutsfattandet i företagen. Allt ska tas i rätt ordning. Det fungerar utmärkt om det mesta går sin gilla gång, men det svenska sättet att fatta beslut fungerar inte när det krävs snabba beslut för att lösa problem, t.ex. spridning av virus. Därför finns det stora risker att Sverige drabbas hårdare av coronaviruset än andra länder. Vi måste lära av hur andra länder agerar.

Just nu befinner jag mig i Singapore. Det är världens mest välskötta land. Det är också världens mest välstädade land. Extra städning infördes dagarna efter landets första fall av coronavirus. Just nu är städningen och hygienstandarden på en ny topp. Igår åt jag middag på en restaurang där hovmästaren mötte upp och desinficerade alla gästers händer innan de släpptes in i restaurangen. Det har städats och desinficerats i kollektivtrafiken. Hotellen har förstärkt städningen och det finns desinfektionsflaskor på varje våningsplan. Jag fick avge en hälsodeklaration samt tala om var jag varit de senaste 14 dagarna när jag checkade in. I Sverige blir det permittering av anställda – inte mer noggrann städning. Hotellbranschen styrs av nyckeltal och de ändras inte över en natt.

I Singapore infördes den 16 februari (24 dagar efter första fallet) en uppdaterad hygienstandard för gaturestauranger och kaféer. På tre veckor har 2 500 restauranger och kaféer inspekterats och blivit certifierade. Detta är så viktigt att i dagens tidning är finansministern på bild när han delar ut ett certifikat till en restaurang. I Sverige har inga hygienregler ändrats (37 dagar efter första fallet). När får vi se Magdalena Andersson dela ut hygiencertifikat till restauranger i Sverige med syftet att hålla hjulen igång för att minska effekterna på ekonomin?

Singapore har en effektiv spårning av kontakter till de som har insjuknat. Informationen om alla smittade är transparent med kön, ålder, plats och med detaljer hur de smittats för att alla ska vidta försiktighetsåtgärder om de haft kontakt. Det är ett stort fokus på att hejda spridningen. Här tas inga risker genom att bara fråga personen om vilka de har haft kontakt med utan här kontrolleras övervakningskameror och polisen söker aktivt upp och intervjuar personer som kan ha haft kontakt. Det mesta är förebyggande åtgärder, men även reaktiva, t.ex. att sätta folk, som haft kontakt med de som insjuknat, i karantän.

Prognoserna för besöksnäringen i Singapore är en nedgång med 30 % från förra året. De hotell jag har talat med bekräftar att de har tappat rejält. Regeringen i Singapore har anslagit närmare 30 miljarder kronor för att hjälpa besöksnäringen och andra branscher som drabbas. Hotell i Sverige kommer att drabbas ekonomiskt av coronaviruset. Jag har inte sett någon information (än) om att regeringen avsätter stödpengar till besöksnäringen.

Söndag den 8 mars har Sverige 203 fall, varav 1 har tillfrisknat. Singapore har 150 fall varav 90 har tillfrisknat.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.