Annons

Trender 2018 på WTM

zoom
Idag presenterades World Travel Market 2017 Industry Report som beskriver resetrenderna just nu. Under WTM hålls nästan 1 miljon möten i alla utställningsmontrar och det görs affärer för 33 miljarder kronor på tre dagar.
Annons

Besöksnäringen är optimistisk om framtiden och nästan 75 % tror på en tillväxt under 2018. Brexit ligger dock som en våt filt över turismen i Storbritannien enligt undersökningen där drygt hälften av de intervjuade gör bedömningen att Brexit får en negativ inverkan. Hittills i år är den inkommande turismen dock upp på grund av den låga pundkursen. Brexit skapar dock andra problem för besöksnäringen i Storbritannien, bl.a. att det blir svårare att få tag på arbetskraft när det blir svårare för personer från andra EU-länder att arbeta i Storbritannien.

USA ser en minskning av turismen över lag och särskilt från Storbritannien. Orsaken är det försämrade värdet på pundet gentemot dollarn, men enligt rapporten är det mindre intressant att resa till USA när Trump är president. Prognosen är att USA tappar ca 4,3 miljoner utländska besökare jämfört med förra året. Detta är ett intäktsbortfall på ca 63 miljarder kronor (ungefär hälften av hela Sveriges turismexport).

Italien, Grekland och Turkiet är de länder som tilldrar sig mest intresse från de som arrangerar resor. Italien ligger i topp tack vare kända sevärdheter samt hittills frånvaro av oroligheter. Italien har även satsat på att bredda sitt turistutbud. Grekland och Spanien står också högt i kurs tack vare bra klimat och lägre risk jämfört med Turkiet, Egypten och Tunisien. Grekland räknar med att nå 30 miljoner internationella turister under 2017 vilket är nytt rekord och en ökning med 7 % från förra året.

Tunisien är ett exempel på effekterna av terrorism. Före terrorattacken 2015 reste 420 000 britter till Tunisien. Förra året var det bara 23 000. Tunisien hoppas på 65 000 britter nästa år, vilket är långt ifrån tidigare siffror.

Både arrangörer och resenärer svarar i undersökningen att terrorism har störst betydelse vid val av resmål. Över hälften är oroliga för terrorattacker jämfört med knappt 30 % som oroar sig för naturkatastrofer. På presskonferensen räknades ett antal länder upp, däribland Sverige, som har utsatts för terrorattacker. Sverige är tydligt med på listan över länder där det har förekommit terrorattacker och där det kan hända igen.

TV driver val av resmål för britterna. 10 % av resorna utomlands är inspirerade av olika TV-program. I Storbritannien har det även varit ett uppmärksammat rättsfall där föräldrarna tog barnen från skolan och åkte på semester. Föräldrarna förlorade i domstol och nu blir det böter på knappt 700 kr om detta sker under skoldagar.

I Sveriges utställningsmonter pågick affärerna för fullt. I år säljs Sverige in med skog. Avbrott från vardagen genom att meditera ensam i de stora skogarna kanske ligger i framtiden.

 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...

Nyheter