Annons

Även en liten lösning får stor effekt

zoom Caroline Strindmar, hållbarhetsstrateg på Visita. Foto: Carla Lomakka
Caroline Strindmar, hållbarhetsstrateg på Visita. Foto: Carla Lomakka
De senaste två veckorna har jag haft äran att föreläsa om hållbarhet för representanter från cirka 160 av Visitas medlemsföretag och -organisationer. Det har varit fantastiskt!
Annons

På två veckor har jag träffat representanter från cirka 160 av Visitas medlemsföretag och -organisationer. Jag har haft äran att föreläsa om hållbarhet för de flesta av dem. Det har varit fantastiskt! Inte någon gång har jag bemötts med skepticism, inte en enda har varit kritisk – är hållbarhet något vi verkligen ska pyssla med?

Nej, många har istället redan satt igång eller är långt gångna i sitt hållbarhetsarbete. En konferensanläggning har minskat sin energiförbrukning med 94 procent (!). En annan vill bli sin stads mest hållbara hamburgerkedja. En tredje har det mest hållbara hotellet på marknaden. En fjärde utvecklar nätverk för Sveriges mest hållbara möten. Jag kan fortsätta hur länge som helst.

Många av dem ber mig om råd. Var ska man börja egentligen? Vad är rätt alternativ, vilket är fel? Bland dessa företag ser jag stundvis en osäkerhet. Jag upplever att väldigt många, väldigt snabbt känner att lösningarna, stora som små, inte duger. Kanske för att vi ofta får höra det. ”Varför har du fokuserat på klimatutsläpp men inte biodiversitet? Hur kan du bara ha sett över vattenförbrukningen och inte all resursförbrukning? Hur kan ni marknadsföra er miljömärkning och fortfarande servera drivhustomater från Spanien?”. Notera att företagens ofta stora engagemang för social och ekonomisk hållbarhet dessutom gått många gäster och kunder helt förbi…

Kombinerat med denna direkta kritik finns också den indirekta. De ständiga budskapen om att utvecklingen rusar åt fel håll och ”ingen gör nåt”.

Forskare och experter har från dag ett starkt hävdat att det är de många förändringarna som gör skillnad. Små och stora justeringar i varje människas liv kommer att vända skutan. Men om vi som med mod och nyvunnen övertygelse tar de första kliven hela tiden blir nedskjutna med budskapet att det inte duger så tappar vi modet, orken och självförtroendet. Vi känner oss maktlösa redan innan vi kommit igång på riktigt. Många väljer att inte börja alls på grund av det.

Hållbarhetens utmaningar är globala. Alla måste göra något för att utvecklingen ska vändas och gå åt rätt håll. Det innebär i praktiken att hållbarhetens lösningar är lokala. Så istället för att fokusera på vad som är ”rätt” eller ”störst” ur det globala perspektivet måste vi identifiera de utmaningar som är relevanta för oss där och då för att kunna hitta de lösningar som fungerar i praktiken.

Till dem jag träffar försöker jag förmedla att lösningarna duger. Att allt som bidrar till att företaget utvecklas på ett mer hållbart sätt än dagen innan ÄR bättre och också kommer att skapa ringar på vattnet. Ibland blir det fel, då går det att ändra sig. Ibland blir det bättre än man tänkt sig och en liten lösning får stor effekt. Oavsett så ger det mersmak att få börja och känna att det är möjligt att förändra. Det ger riktning och energi. Det skapar mer och mer hållbarhet.

Om du som bedriver en verksamhet gör den en procent mer hållbar än dagen innan så är det någon som gör något. Om du fortsätter dagen därpå med en procent till har du ökat fördubblat förbättringen på två dagar. Ingen kan längre säga att ”ingen gör nåt” – DU har precis gjort nåt. DU är med och löser de globala hållbarhetsutmaningarna.

Efter att ha utbildat mig i hållbarhetsfrågor, jobbat praktiskt med dem i tio år, läst otaliga artiklar, forskningsrapporter och analyser, pratat med oräkneliga hållbarhetsexperter och framgångsrika hållbarhetsprofilerade företag så är detta mitt absolut bästa råd:

Börja. Identifiera dina utmaningar, prioritera utifrån eget huvud och sätt igång. Vänta inte. BÖRJA.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...

Nyheter