Annons

Föreläsning med Amanda Lundeteg, VD på AllBright

zoom
Region Norrbottens seminarieserie Morgonrock besökte imorse Kiruna med Amanda Lundeteg, VD på AllBright som talare.
Annons

En av Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor i Kiruna
Idag hade jag turen att få äta lunch med Amanda Lundeteg från AllBright. Jäklar vilken spännande person!

Googlar du henne så får du veta att hon bland annat utnämnts till nummer ett på TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste, en av årets mäktigaste opinionsbildare av Veckans Affärer, en av Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor och en av Sveriges 101 supertalanger.

Efter idag kan hon även lägga till på listan att hon varit talare i Kirunas stadshus på Region Norrbottens arrangemang ”Morgonrock”. Score!

Det som inte framgår i alla de där listorna är att kompetensen verkar kombineras med humor, nyfikenhet och ödmjukhet. Vi imponerades allihop av henne. Nåväl, till sak.

Föreläsningen var väldigt intressant och jag fick en hel del ”aha-upplevelser” som jag tänkte att jag skulle dela med mig av till er:

Våga sätta mål i ert jämställdhetsarbete
Amanda sa att många är oroliga för att uttala sig om deras jämställdhetsarbete för att de inte har nått dit de vill nå. Men hon förklarade att även om ni inte når upp till era mål idag så var tydlig med vart ni vill och vad ni siktar mot. Det lockar människor som tänker lika.  Och även om ni inte når upp till era högsta mål så kommer ni en bit längre på vägen.

Se till att ha både en man och en kvinna i ert rekryteringsarbete
Ordval spelar större roll än vad en kan tro i arbetsbeskrivningen vid rekrytering av ny personal. Män lockas till exempel av ”du skall” men kvinnor lockas av det mjukare orden som ”vi ser gärna”. Därför är det bra att ha både kvinnor och män i processen som kan hjälpas åt att kolla på ansökningarna och vara med på intervjuer.

Vi måste påminna oss om att det sitter djupt rotat
Amanda lyfte ett intressant exempel från Boston Symfoniorkester där de hade haft blinda auditions. Musikerna fick helt enkelt delta på ett sätt så att juryn inte kunde se dem utan enbart höra. Resultatet blev en uttagning i form av 100 % män. Ett resultat som de egentligen hade kunnat se som ”Det var som vi trodde – män är bättre”. Men de nöjde sig tack och lov inte där utan gjorde istället en ny uttagningsprocess där musikerna dessutom fick ta av sig skorna och gå på en matta som isolerade ljudet så att de inte skulle kunna höra skillnad på fotstegen om det var en kvinna eller en man. Och då blev fler kvinnor utvalda. Tänk va! Så djupt rotat i oss sitter det. Hur kan du utmana dig själv på liknande vis i din roll?

Varför?
Fråga varför när något verkar obra. Fråga när du ser upprepade mönster. Varför springer en kvinna och öppnar varje gång det plingar på dörren trots att vi är fler i samma rum? Varför hoppar inte en man upp och torkar den där spillda kaffefläcken under mötet? Varför är det enbart männen som samlas för en AW-öl på torsdagarna? Ifrågasätt era rutiner! Ett ”varför” är inte negativt laddat – det är nyfiket. Våga ifrågasätta dig själv och din arbetsplats rutiner.

Exemplet vid löneanspråk
Amanda berättade också om hennes tidigare kollega som hade löneförhandlat inför en anställning. Kvinnan hade lämnat över sitt löneanspråk under intervjun och insett att hennes bud accepterades lite för fort och lätt. Hon såg en öppning och sa till den hon förhandlade med att ”Nu är det upp till dig att se till att jag har samma ingångslön som en man”. Och vips så ökade lönen direkt med 5000: – i månaden.

*paus för reaktion*

Högt i tak handlar om nyfikenhet
Att ha högt i tak handlar inte om att kunna skämta om allt. Det handlar om att vara nyfiken och öppen på att lära sig. Det är verkligen inte lätt att se kritik som något utvecklande alltid, men försök att se det som utvecklingspotential och våga utmana er.

*Ping till alla frånvarande män på föreläsningen! Väljer att tolka er frånvaro som att ni redan är fullt medvetna och att det inte handlar om ointresse. Lyllo mig som får bo i en stad med så fullärda och kompetenta män. (Ps. Ironisk! Och ursäkta tonen, men det sänder en viss signal att inte delta. Ds.)

Syns det några tydliga resultat inom besöksnäringen?
Företag med över 30% kvinnor i ledningen har visat upp till 6% högre vinst. Kopplat till det frågade jag Amanda, med er läsare i åtanke, om det fanns några tydliga resultat med jämställdhetsarbete inom besöksnäringen. Jag tänkte att hon kanske hade sett något resultat i lönsamhet/förlängning av säsonger eftersom hon har rötterna i Östersund och förmodligen kommit i kontakt med branschen. Hon svarade att det som har visat sig är att Jämtland har hela regionen i sitt tänk och inte bara sitt eget bästa på respektive plats. De jobbar i breda nätverk – något som hon tycker sig se goda resultat av.

Här kan du läsa mer om Allbright
http://www.allbright.se/

Och här hittar du info om Morgonrock
http://www.norrbotten.se/morgonrock/

Mig hittar du som vanligt på Instagram på @norrlandspepp

Trevlig helg på er!

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.