Annons

Heja Kiruna – en stolthetskonferens

Nu har snart två veckor gått sedan vi rundade av vår stolthetskonferens Heja Kiruna. Och två veckor var vad jag behövde för att samla mig, mina tankar och energin för att skriva om de här fyra dagarna.
Annons

Jag är som ni vet väldigt stolt över Kiruna, men efter den här konferensen växte stoltheten ännu lite till. Det var så fint att se vad teamwork och kärlek till sin plats kan skapa. Speciellt i tider där det kan uppfattas en aning ostabilt och skakigt. Och det var mycket därför vi ville genomföra det här. För att ge lite pepp, energi och färg till vår föränderliga stad. Och nu tänkte jag försöka mig på att ge er en summering av dagarna. Är ni med? Då kör vi:

Onsdag – ”Social innovation & platsutveckling”
Under den första dagen inledde vi med att presentera våra projektresultat med buller och brak i en stor sal som heter Nåjden i Folkets hus. Det var mitt projekt c/o Kiruna tillsammans med våra kompisar i projektet Kirunabo som anordnade de här dagarna. Och dagens upplägg var programpunkter på cirka 20 minuter vardera som handlade om allt från Kirunas varumärke till hur vi skulle kunna möjliggöra ett kreativitetens hus i Kiruna. Men även hur matsvinn blivit till middagsbjudningar med nya bekantskaper och medborgardialoger. Vi fick även ta del av lokal kreativitet i form av bildspel, show och stolthetsyoga mellan föreläsningarna. Efter föreläsningarna var det parallella workshops på 30 minuter vardera där varje ämne diskuterades djupare tillsammans med föreläsaren. Efter en gemensam slutdiskussion/paneldebatt om ”Hur skapar vi ett ännu stoltare Kiruna?” erbjöd vi en guidad tur med en av våra lokala stadsguider som berättade om Kirunas historia och omvandlingen under bussresan ner till stadshuset Kristallen där vi skulle få njuta av kvällens middag.

Hemlig middagsmeny i stadshuset Kristallen
Relativt tidigt i planeringen hade vi tagit ett beslut om att det skulle vara en alkoholfri tillställning och att middagen skulle vara så hållbar som möjligt. Vi hade höga förväntningar men blev ändå otroligt imponerade över resultatet! Den lokala restaurangen hade tänkt igenom varje steg och serverade rätt efter rätt med spännande smaker och hög kvalité. Det roligaste av allt var att de inte presenterade vad vi åt förrän efter att vi hade ätit upp, så du blev automatiskt väldigt nyfiken på alla smaker. Liknande hade de gjort med de tillhörande alkoholfria dryckerna som de flesta var baserade på te men hade inslag av allt från kaffe och bär. Det blev väldigt härliga diskussioner vid borden där alla satt och gissade tillsammans om vad det kunde vara i glasen. Min favorit blev drycken till efterrätten som var en nektar av hjortron, kvanne och vanilj. Fantastisk!

Som pricken över i:et hade vi tillfrågat två lokala kreatörer om de kunde skapa en ”Heja Kiruna” show till oss – och OM de kunde! Det blev en Daft Punk inspirerad show med rymddräkter och känslan av att ingenting kan stoppa oss nu. (Här kan du kika)

Torsdag – ”Upplev Kiruna”
Under torsdagen fick lokala aktörer själva välja vad de ville fronta. Några erbjöd turer till specialpris, andra hade provsmakningar i deras butiker och det hölls även föreläsningar om samhällsomvandlingen på olika håll – både av LKAB, Kiruna kommun och våra lokala stadsguider. Ett av våra caféer hade dessutom tagit fram en ”Heja Kiruna-bakelse” som de sålde under de här dagarna. Mycket smarrig!

Fredag – ”Forskning & mingel”
Under den tredje dagen handlade det om att lyfta all den specialistkompetens som vi faktiskt har här i närområdet. Något som vi också var väldigt noga med under konferensen – vi ville inte flyga upp någon föreläsare ”bara för att” utan vi ville jobba så lokalt som möjligt och helst med aktörer som varit involverade i projekten. Bland annat hölls det två workshops – den ena om att synliggöra rymden mer i Kirunas stadskärna och den andra om hur vi kan få Kiruna mer välkomnande. Dessutom hölls det en föreläsning om digitaliseringen där vi fick se hur samhällsomvandlingen kan möjliggöra för mycket nya spännande lösningar.

Lördag – ”För Kirunas framtid”
Under lördagen hade vi en peppföreläsning med en annan lokal stjärna som spred väldigt bra energi. Och under eftermiddagen anordnades ”Hjärtat i byn” med fokus på Karesuando. Ett initiativ för de som bor i Kiruna men har hjärtat i byn. Kring lunchtid bjöd vi på flyttpizza som togs fram enbart för de här dagarna med reninnanlår, shiitake, hjortron och lingon. Otippat gott! Att vi valde att servera just flyttpizza under vårt öppet hus är jag nästan mest stolt över eftersom vi under hela projektet har fått höra att det enda som funkar för att ”lura ut” kirunaborna är att bjuda på korv eller bullar… Det har krupit i mig varje gång någon säger det. Kändes mycket roligare att presentera något nytt som dessutom hänger ihop med samhällsomvandlingen. För säg någon gång som du har hjälpt någon att flytta och det inte slutat med pizza? Exakt.

Någonstans mellan Nobelpriset och tomatkastning
Vi hade ingen aning om hur den här konferensen skulle tas emot. Jag hade som vanligt skyhöga förhoppningar om att det skulle resultera i någon form av Nobelpris varvat med panik när det närmade sig och jag istället blev fullt övertygad om att vi skulle få ställa in eller bli utbuade. Vi hamnade naturligtvis på någon form av medelnivå där det inte blev fullsatt men inte heller inställt eller tomatkastning. De deltagare som var med kändes uppriktigt engagerade och intresserade, vilket är det allra bästa betyget. Vi fick utöka programmet för att fler aktörer ville vara med och egna engagemang och initiativ startades – vilket är otroligt roligt eftersom det här bara var lite av ett test. Det känns som att det blev lite av en snackis, och det gör mig mer än nöjd.

Förhoppningsvis får det här nu smälta sig in i kirunabornas hjärtan och gro lite inför nästa år och då komma tillbaka i uppdaterad version. Ingenting hade gjort mig gladare!

Här kan du se en intervju med mig och en av föreläsarna
Här kan du lyssna på stolta kirunabor och min projektledare Tone

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.