Annons

Hemester hos Huuva Hideaway

zoom
Kan vi resa utan att lämna hemmet? Jajjemen! Om vi använder lite fantasi går det alldeles utmärkt - så det ska vi göra nu. Vårt andra besök blir hos Huuva Hideaway.
Annons

Resmål 2: Huuva Hideaway (Övertorneå)
Nu när vi blivit varma i kläderna och fått mersmak på hemester så rullar vi vidare mot den lilla skogssamebyn Liehittäjä i Tornedalen och Huuva Hideaway. Från Kiruna är det ungefär 3,5 – 4 timmars körtid. Hit har Pia lockat oss med att bo i en modernt inredd gammal timrad Ajtta mitt i skogen, nära sjön, för att uppleva den arktiska sommaren.

När vi kommer fram möter Pia upp oss och jag ställer direkt tusen frågor till henne om vad varje ord betyder och jag får bland annat veta att Liehittäjä kan översättas till “förförisk”. Under tiden vi rör oss fram mot vårt boende berättar Pia för min sambo att de är ungefär tio bofasta människor som bor här och pekar ut en riktning mot där hennes kusin bor. Jag lyssnar med ett halvt öra samtidigt som jag sneglar ner i barnvagnen för att sen följa sonens blick upp mot trädtopparna. Jag förstår honom, skogen är rätt tjusig här.

Efter att vi har slängt in väskorna i det färgglada mysiga boendet berättar Pia att bastun är varm om vi vill ta ett dopp innan middagen. OM vi vill! Som Norrlandsnörd är det svårt att inte gå igång på det här även om jag egentligen inte är någon bastufantast. Bastun är nämligen “Bastubalett-bastun”. Vi ska alltså få basta i ett stycke kulturhistoria. *konstpaus* 

Efter bastu, dopp i sjön och möjligtvis några stela bastumoves så gör vi oss redo för middagen. Och det är inte vilken middag som helst som väntar! “Edible Country Liehittäjä” är nämligen en utomhusrestaurang under bar himmel i ett gammalt rengärde. Där ska vi tillsammans med en guide hjälpas åt att göra middagen och få ta del av lokala smaker. Spännande!

Vi tar oss dit till fots och hinner precis bara inledda en diskussion om hur lite vi egentligen vet om den tornedalska kulturen när vi ser ett uppdukat bord mitt bland de höga tallarna. Guiden ler och hälsar oss välkomna och jag tänker “Ja jäklar, förförisk var ordet.

Blev du nyfiken?
Här kan du hitta mer information:


Facebook: huuvahideaway
Instagram: huuvahideaway
Hemsida: huuvahideaway.com (Pia hälsar att hemsidan är under produktion och att den snart är klar.)

Foto: Huuva Hideaway

Foto: Huuva Hideaway

Bakgrund till ”Hemester hos dig?”
Nu när vi inte kan resa som vi är vana vid är det svårt att göra reportage som kan hjälpa er företagare att få bokningar till sommaren. Men vad händer om vi gör ett besök hemifrån med lite fantasi? Utifrån inskickat material från olika besöksmål efter mitt inlägg ”Hemester hos dig” har jag knåpat ihop ett antal texter på hur jag tror att min vistelse skulle se ut om jag besökte just dem på min hemester i sommar. Jag kommer att ”besöka” tretton besöksmål från Nikkaluokta i norr till Lidköping i söder. I slutet av inlägget finns sedan kontaktuppgifter så att du kan läsa mer och hitta information kring varje plats. Snabbt förklarat, faktan från destinationen är riktig – mitt besök där not so much. Hoppas det kan inspirera dig till sommarens äventyr!

Tidigare besök:
Hemester hos Nikkaluokta Sarri

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.