Annons

Hemester hos Jössgården

zoom
Kan vi resa utan att lämna hemmet? Jajjemen! Med lite fantasi går det alldeles utmärkt. Stopp tretton gör vi hos Jössgården.
Annons

Resmål 13: Jössgården (Piteå)
Vårt sista stopp på resan gör vi på Jössgården i Piteå dit Helene bjudit in oss för att bo på deras lantgård i midnattsol med djuren och naturen runt knuten. En historisk miljö med fokus på hållbarhet, lokal mat och fint värdskap. Här fick vi två olika boenden att välja på, en lodge med hög standard inne i Norrbottensgården och en enkel men mysig bagarstuga från 1800-talet. Vi valde den senare.

Helene visar oss runt och berättar att det redan 1539 fanns bebyggelse på gården och att det i närheten finns spår av boplatser så långt tillbaka som från stenåldern. Hon förklarar att de valt att lyfta fram den genuina känslan och därför varit sparsamma med renoveringen på husen på gården.

Vi kliver in i den charmiga lilla bagarstugan och jag tänker att det ändå är något visst med att bo i en stuga utan rinnande vatten. På något märkligt sätt känns det lite mysigt när det är självvalt. (Dessutom så finns det både toalett och dusch i en separat byggnad på gården, så det kommer inte gå någon nöd på oss.)

Här ska vi slappna av ordentligt och smälta alla intryck innan vi åker den sista sträckan hem. Som hjälp på traven har vi planerat in både skogsbad, smakupplevelser, vandring längs Solanderleden och bad i badstugan med vedeldad bastu och utomhusjacuzzi. Känner ni också hur pulsen sjunker redan nu? 

Men allra först – en fika i den tjusiga stenladugården från 1824.

Blev du nyfiken?
Här hittar du mer information.

Facebook: Jössgården
Instagram: jossgarden
Hemsida: www.jossgarden.se

Foto:: Jössgården

Foto:: Jössgården

Bakgrund till ”Hemester hos dig?”
Nu när vi inte kan resa som vi är vana vid är det svårt att göra reportage som kan hjälpa er företagare att få bokningar till sommaren. Men vad händer om vi gör ett besök hemifrån med lite fantasi? Utifrån inskickat material från olika besöksmål efter mitt inlägg ”Hemester hos dig” har jag knåpat ihop ett antal texter på hur jag tror att min vistelse skulle se ut om jag besökte just dem på min hemester i sommar. Jag kommer att ”besöka” tretton besöksmål från Nikkaluokta i norr till Lidköping i söder. I slutet av inlägget finns sedan kontaktuppgifter så att du kan läsa mer och hitta information kring varje plats. Snabbt förklarat, faktan från destinationen är riktig – mitt besök där not so much. Hoppas det kan inspirera dig till sommarens äventyr!

Tidigare besök:
Hemester hos Nikkaluokta Sarri

Hemester hos Huuva Hideaway

Hemester hos Sikfors konferens & fritidsby

Hemester hos Norra Dellen Familjecamping

Hemester hos Rånäs Slott

Hemester hos Kronocamping Lidköping

Hemester hos Sunlight Hotell

Hemester hos Djurönäset

Hemester hos Skeviks gård

Hemester hos Strandpiren

Hemester hos Hofra Bed & Breakfast

Hemester hos Lofsdalen home

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.