Annons

Jag har läst Osebol

zoom
"Känns lite som att jag bjuds in på kaffe med dem alla. Fint och mysigt!"
Annons

Nyligen läste jag ut Marit Kaplas Osebol
Bokens omslag lockade mig inne på bokhandeln redan innan den fick Augustpriset. Men då litade jag dumt nog inte på min egen instinkt och lät den stå kvar. Hur som haver, boken blev till slut både köpt och läst. Slutet gott, allting gott.

Osebol är fysiskt sätt lite av en risk att gå till sängs med om du är av den sortens bokläsare som gillar att bli vaggad till sömns av ord. Med sina 800-sidor är den nog i alla fall min tjockaste bok i bokhyllan och ingenting som du vill tappa i ansiktet när du slumrar till. Jag hade den därför som ”läsa framför brasan boken” istället.

Gillade verkligen uppbyggnaden som får det att kännas som att jag rör mig mellan de olika hemmen i Osebol. Både i sättet som den är skriven och hur illustrationerna visar i vilket hem vi befinner oss i. Känns lite som att jag bjuds in på kaffe med dem alla. Fint och mysigt!

Jag gillar att göra små flikar där ett stycke fångat mig på ett eller annat sätt. Så här såg det ut när jag hade läst färdigt, haha. Gissar att det beror på igenkänningen. Boken kunde nästan lika gärna ha hetat Jukkasjärvi, Duved eller Katterjåkk. Eller bara glesbygd.

Här kommer några av mina favoriter.

Skulle vilja lägga upp varenda flik för jag gillar dem alla. Men du får en mysigare läsupplevelse när du faktiskt håller i boken. Plus att det känns onödigt att bli osams med författaren till min nya favoritbok. Låna istället av en vän, kolla om bibblan har den eller lyxa till det med ett köp.

Hej!

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.