Annons

Kiruna flyttar kulturbyggnader med stratosfäriska ballonger (April april!)

zoom Rymdcampus i Kiruna IRF
Rymdcampus i Kiruna IRF
3 kilometer från Kirunas nuvarande centrum växer den nya stadskärnan fram. Men kulturbyggnaderna och kyrkan kan komma att få sin nya placering betydligt högre upp.
Annons

Kiruna kommun undersöker just nu möjligheten att i samarbete med IRF (Institutet för Rymdfysik) och SSC (Swedish Space Corporation) sända upp äldre kulturbyggnader med stratosfäriska ballonger i forskningssyfte. Ett sätt att modernisera och ändå bevara Kirunas kulturhistoria.

Frida Stålnacke är systemingenjör och har jobbat i mer än 30 år på Esrange.

– Jag har sett Esrange växa från en renodlad raketuppskjutningsfacilitet till en multiarena där forskare från hela världen besöker oss för att få hjälp med att utföra sin forskning i rymden. Att kombinera vår kompetens med den unika situationen vi befinner oss i med stadsomvandlingen kändes som ett naturligt nästa steg för att nå ännu högre, säger Frida.

Kommunantikvarie Didrik Stöckel håller med.

– Ja, det är jätteviktigt att vi gör det här arbetet för att undersöka hur vi kan spara så mycket som möjligt av våra kulturbyggnader. Att kunna förflytta och förvara byggnader i rymden säkerställer att materialet bevaras i bästa skick tack vare bristen på syre. Mögelsvamp och ohyra fäster helt enkelt inte, säger Didrik.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.