Annons

Kirunapepp just nu

zoom
Nyligen gjorde jag ett inlägg om det som gjorde mig glad och stolt över norr just nu. Här kommer ett liknande inlägg, men med fokus på Kiruna.
Annons

1) Första snön har fallit!
I måndags fick jag skrapa bilrutorna på morgonen och idag föll första snön i stan. Tjoho!

2) Niehku vann UNESCO:s pris för världens bästa hotelldesign
Svenska designbyrån Stylt och Niehku Mountain Villa tilldelades priset för koncept, identitet och inredning av fjällhotellet Niehku i Riksgränsen. Så välförtjänt! Nyfiken på hur det är att bo där? Här kan ni läsa om min vistelse där förra året.

3) Regeringen satsar på rymdforskning
Rymdministern Matilda Ernkrans har varit på besök uppe i Kiruna och berättade idag att budgeten utökas för rymdforskningen. Men hur mycket av de 150 miljonerna som kommer landa i Kiruna verkar fortfarande lite ovisst. Men jag gissar, precis som jag tycker att Matilda verkar hinta om, att en del av pengarna kommer hit även om de inte är öronmärkta för tex satellitsatsningen vid Esrange. Spännande oavsett och se vad det utvecklas till! Är 110% övertygad om att vi bara nosar på potentialen Kiruna som rymdstad.

4) Workshop med Intersective innovation
Idag har min kollega Tone tillsammans med Piteå Science Park och Intersective Innovation anordnat en workshop i hur vi kan förmedla Kiruna utan att befinna dig på plats. Den tredje delen i en följetong av workshops som vi haft sedan projektet drog igång förra året. Har sagt det förr – det är ingen brist på engagemang eller stolthet i den här stan. Under dagens första uppgift skulle deltagarna skriva vad de tyckte var unikt för Kiruna på post-it-lappar under några få minuter. Resultatet, som ni ser på omslagsbilden här ovanför, täckte fyra stora fönster.

5) Vernissage för att fira Sven Hörnell 100 år
Förra torsdagen var jag på plats för att ära vår fjällfotograf Sven Hörnell:s bildskatt under invigningen av det nya galleriet som hans dotter Gudrun Hörnell har startat. Väldigt fint att få ta del av. Idag är det en självklarhet att det finns engagerade och drivna platsmarknadsförare som vill visa upp sitt hem på sociala medier. Men Sven var verkligen en pionjär.

6) Nästa vecka:

  • Inleds Barents Rescue i Kiruna. En som jag ser det ganska obehaglig men viktig övning.
  • Anordnar vi en ny workshop där syftet är att hitta digitala lösningar för att förstärka upplevelsen av den världsunika stadsomvandlingen.
  • Arrangeras Astronomins dag och natt 27/9 på min arbetsplats Navet, en satsning där rymdens aktörer samlas och visar upp sina verksamheter.
  • Planerar vi vidare för vår stolthetskonferens Heja Kiruna som kommer genomföras 6-9 november.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.