Annons

Myten om mörkret

zoom
Förra veckan fick jag frågan om jag kunde försöka ändra myten om mörkret i Kiruna. Klart jag kan!
Annons

Det kändes väldigt roligt och passande att lyfta just den myten – tack för tipset Jens! Många verkar tro att vi går runt med pannlampa konstant här uppe, men riktigt så är det inte. Jag har försökt skissa fram en bild för att förhoppningsvis göra det lite tydligare.

Som ni ser så är perioderna med enbart mörker nästintill obefintliga. Vi har istället en variation av olika ljusshower som väntar på oss i princip varje kväll, året om. Lyllo oss!


Ljusdetox

Den korta lilla period som faktiskt är mörkare (den svarta pricken på bilden) ser jag som min period av ljusdetox. Jag älskar det inte, men detox är som många av er vet sällan 100% härligt. Det skaver och är obekvämt, men du vänjer dig och du biter ihop för du vet att det väntar något gott vid målsnöret. Och precis lika god som den där onyttigheten är när du för första gången på länge får sätta tänderna i den, minst lika uppskattad är solens strålar när de för första gången orkar över horisonten och smeker din kind.

Jag beundrar solen som mest den här tiden av året när den stolt börjar visa upp sig igen. Och på ett helt annat sätt än vad jag gjorde för drygt ett halvår sedan när midnattssolen följde mig dygnet runt. Det är en väldigt fin tid på året när människor stannar upp för att utbyta fraser med någon okänd om hur härligt det är att solen äntligen är tillbaka. I Abisko har de till och med en tradition där byborna samlas på en utkiksplats strax utanför byn för att hälsa solen välkommen. Jag var med för något år sedan och det var väldigt mysigt, minns att det nästan kändes lika spännande och stämningsfullt som ett nyårsfirande. 

Så kort sagt, jag ser den här korta sekvensen av mörker mer som en period av längtan efter vad som komma skall än som ett problem. Med några tända ljus och en sprakande brasa är det mest troligt den mysigaste detox du kan välja.

 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter