Annons

Om jag besökte Arthotel Tornedalen

zoom
Ett besök bland konst, bokhyllor fulla till bredden och tornedalska släktnamn.
Annons

Om jag besökte Arthotel Tornedalen
Då hade jag nog blivit välkomnad direkt vid ankomst. Kanske utanför det där fina vita huset med grå dörr. Där skulle inte bara ägaren Gunhild stå, utan även en spark och två par skidor som vittnar om liv och rörelse trots att det just nu verkar rätt lugnt och stilla. Innan vi kliver in hade jag fått veta att gården består av fyra hus, åtta rum och tjugo bäddar sammanlagt. Gunhild hade kanske också berättat att huset som jag ska bo i heter Tolonen döpt efter ett av Tornedalens gamla släktnamn. Och att fler släktnamn fått leva kvar i framtida generationer eftersom Wennberg, Anundi, och Kristina gett namn åt resterande byggnader på gården. Fint.

Vi skulle gå in och Gunhild skulle visa mig runt
Jag skulle kanske fråga varför det blev just ett konsthotell och inte ett vanligt hotell. Då skulle hon nog ödmjukt förklara att det är hennes bakgrund som konsthallschef som satt sin prägel. Sedan skulle hon berätta att hon placerat ut de allra flesta av verken i hennes ägo här på Arthotel. Och att hennes första verk var ett av Klara Kristalova. Ett nytt namn för mig som novis konstintresserad. Det första av många under min vistelse. Förmodligen skulle jag som följdfråga undrat om den lokala konsten och kanske skulle jag bli visad till något alster.

Vi skulle sedan hamna i vardagsrummet
Gunhild skulle berätta att hon behövde gå iväg för att förbereda kvällens middag. Hon skulle hälsa att den är klar om ungefär en timme men att jag är välkommen att följa med till huvudbyggnaden Wennberg under tiden om jag ville. Jag skulle säga att jag kommer alldeles strax. Sen hade jag passat på att snoka lite mer än vad jag vågade under rundturen. Kollat närmare på något av verken och sedan landat lite vid brasan efter resan hit.

Framför mig skulle brasan spraka
Och jag skulle kanske tänka att det inte bara är den som brinner här. För att Gunhild brinner för konsten är inte särskilt svårt att gissa. Konsten finns överallt. Svenska Dagbladet har faktiskt lyft konsthotellet som ett av de åtta främsta i världen, det du! Och utöver konsthotell driver Gunhild också ett projekt med en konsthall.

Jag skulle sedan stänga dörren och gå ut i den friska luften
Snön skulle säkerligen knarra under mina fötter. Lite längre fram i huvudbyggnaden skulle jag se hur det dukas fram middag. Kanske hade jag kollat upp mot himlen i hopp om att få se naturens egna penseldrag, men nixpix – det är inte norrsken ikväll. Det kan inte alltid vara.

Väl inne i Wennberg skulle jag lockas till den stora bokhyllan
Där skulle jag dra fingrarna längs bokbanden på den tjusiga samlingen. Kanske skulle jag samla en hög i famnen och sätta mig vid bordet. Googla lite. Lära mig konsthistoria. Bli inspirerad. Framförallt skulle jag nog tänka på hur mycket jag önskade att min mormor var med. Hon hade älskat det här.

Tack Gunhild, Simmi, Kalle, Göta, byborna och en bra kille med traktor (Alf) för ert varma mottagande på mitt inte ens verkliga besök hos er på Risudden.

Blev du nyfiken? Här hittar du mer information:
Instagram: ah_tornedalen
Facebook: arthoteltornedalen
Hemsida: arthoteltornedalen.se
Vimeo: Swedish Lapland stories – Ep.7 – Arthotel Tornedalen

Foto: Arthotel Tornedalen

Foto: Arthotel Tornedalen

Foto: Arthotel Tornedalen

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...

Nyheter