Annons

Om jag besökte Eriksberg

zoom
På fiktivt besök i Blekinge bland visenter, glasgolv och gjutjärnsbadkar.
Annons

Tänk att det går att leva nästan 33 år och inte känna till vistenter
Men om jag besökte Eriksberg, Nordens största safaripark, och deras 925 hektar stora vilthägn så skulle jag ganska snart få veta att det är ett djur som ser ut ungefär som en bison. Jag hade också fått veta att de hotas av inavel eftersom visenten blev utrotad från sina kvarvarande utbredningsområden i samband med matbristen efter första världskriget och att det därför pågår ett internationellt projekt för att säkra visentens bestånd.

Med den nya kunskapen i ryggen skulle jag nyfiket ha gett mig djupare in i reservatet i hopp om att få träffa en av dem. Skulle förmodligen känna ett ganska stort behov av att träffa varenda litet djur där inne för inom hägnet finns nämligen även kronvilt, dovvilt, davidshjort, vildsvin och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans. Totalt sisådär 1500 stycken. Fast helt ärligt, hellre gårdshunden Spot på nära håll än avelstjuren Avfrodo…

På eftermiddagen hade jag nog unnat mig en afternoon tea
Mellan tuggorna av nybakta scones med citruscurd hade jag funderat lite över varför det är så mycket safarimönster och fokus på Afrika när djuren på parken mest består av kronvilt. Hade kanske frågat personalen och då fått veta mer om kopplingen till zoologen Bengt Berg och hans barnbarn Natasha Illum Berg som är Afrikas första kvinnliga storviltsjägare. Och i samma sekund skulle förmodligen en ny nyfikenhet väckas till liv.

Vart skulle jag bo då?
Jo, jag hade givetvis bott i deras senaste spektakulära naturboende ”SynVillan” av arkitekten Thomas Sandell. Jag skulle ligga där med näsan mot glasgolvet och spana på djuren som mumsade på sin mat under huset. (Men skulle inte gråta om jag hamnade i rummet Davidshjorten istället så att jag fick bada i gjutjärnsbadkaret).

Slutligen hade jag ätit middag i Restaurang Havsörnen
White guide använde ord som ”briljans” och ”sagovärld” efter sitt besök i somras så mina förväntningar skulle vara rätt höga. Kanske hade jag slagit till på en av de där 9000 flaskorna som lurar i vinkällaren. Och här, med gaffeln i högsta hugg på väg mot förrätten, slutar mitt fiktiva besök.


Bra att veta:
Under hösten är det begränsat tillträde till safariparken för att minimera störningar för djuren så att de förblir så vilda som möjligt.

Blev du nyfiken? Här finns mer information.
Instagram: @eriksbergviltochnatur
Facebook: Eriksbergviltochnatur
Hemsida: eriksberg.se

Ps. Igår såg jag David Attenboroughs dokumentär A life on Our planet. Kanske är det därför jag glädjs särskilt åt att upptäcka att Eriksberg är mån om att besöken alltid är på djurens villkor, att de är ett naturreservat och att de är engagerade i att skydda visenterna från utrotning. Här kan du läsa mer om djuren och floran.

Foto: Eriksberg

Foto: Eriksberg

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.