Annons

Om jag besökte Sigtuna

zoom
Nu ska vi göra en fiktiv resa till Sveriges första stad och världens runstenstätaste plats - Sigtuna.
Annons

Jajjemen, Sigtuna it is! Jag har nämligen spenderat förmiddagen på Destination Sigtunas hemsida och har nu skapat mig en alldeles egen skräddarsydd upplevelse. Vill du följa med?

Tänker mig följande upplägg:

Vi möts upp vid Sigtuna stadshotell strax efter lunch en fredag och checkar in på våra rum. Kort efteråt går vi ut för att upptäcka den charmiga lilla staden och vi börjar på Sigtuna museum & art. Där får vi lära oss lite mer om platsens historia och kika på konst – sånt är ju alltid kul! På vägen ut därifrån plockar vi med oss en broschyr om runstensjakt. Det visar sig vara en karta och slinga med 15 runstenar genom Sigtuna där vi som bonus samtidigt får kolla närmare på kyrkoruinerna och Mariakyrkan – perfekt ju!

Efter promenaden är du lite fikasugen och som ni vet vid det här laget så är fika min specialitet. Så jag säger inte emot utan vi går med bestämda steg till Tant bruns kaffestuga. Där får vi njuta av en hederlig fika i ett hus som är ett av de äldsta i Sigtuna och cafét är dessutom ett av de första i Sverige. Mysigt!

Vi går sedan tillbaka stadshotellet för en liten stödvila och piff innan det är dags för middag i hamnen på Båthuset Krog & Bar.
– En tartar, Skrei och varm maräng, tack!, säger vi i kör.
Det klirras sedan i glasen tills att det blir mörkt och under oss kluckar Mälarens vatten. Härligt!

Morgonen därpå går vi iväg och tar en långfrukost på R C Chocolat. Ja, det kan verka lite tokigt att inte äta hotellfrukosten där vi bor men vi vill ju hinna uppleva och gynna så många ställen som möjligt. Vi passar också på att ta en kort sväng på stan för att kika in i butikerna efter ett litet Sigtunaminne. Bland annat inne hos Bahrmans Bod Nytt & Nött och Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik. (Oj oj oj, vad mycket smarrigt!).

Med godsaker i magen och souvenirer i handväskan beger vi oss sedan vidare på en utflykt några kilometer från stadskärnan, nämligen mot Sigtuna stearinljusfabrik. Där har vi bokat in oss för att krama snöbollsljus och stöpa stjärnljus. Både spännande och kul trots att vi inser att vi kanske inte har någon framtida karriär som ljusstöpare.

När ljusen är stöpta tar vi oss tillbaka till stadshotellet för en afternoon tea innan vi checkar ut och beger oss mot nästa boende på Sigtunastiftelsen. Där ska vi äta gott och förhoppningsvis få kika in i det pampiga privata biblioteket som faktiskt är ett av de största i Sverige. Och sen väntar slottsspaning på Wenngarn innan det är dags att vända hemåt igen.

Vad tror du om någon sånt?
Hade du följt med mig eller hade du velat göra något annorlunda?

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...

Nyheter