Annons

På en liten matresa i Luleå

zoom
Åkte till Luleå för att kolla soffa och passade samtidigt på att besöka Villgot, Hemmagastronomi och Bastard burgers.
Annons

Det har inte blivit så mycket till bloggande senaste tiden. Anledningen är att vår lille son kommit till världen (hurra!) och att vi i samband med det blev kvar på sjukhuset för observation i över tre veckor. Nu är vi äntligen hemma igen och jag tänkte att vi kunde börja med att göra en återblick till när jag och sambon besökte Luleå vid slutet på oktober för en liten matresa. Egentligen åkte vi dit för att kolla på en soffa, men matresa känns ju lite roligare att skriva om, haha. Dessutom passande med tanke på det jag läste igår om att Luleå vill etablera sig som matstad.

Första kvällen – VILLGOT

Vår första kväll hade jag önskat (läs: gravidbestämt) att vi skulle på Villgot. Hade hört från en nära kompis att det skulle vara något utöver det vanliga. Vi promenerade genom stan bort till det för mig smått hemliga området och klev in i bryggeriet. En ”industriig” lokal som trots de väldigt öppna och tomma ytorna kändes varm och välkomnande. Förrätten här var det godaste jag ätit på länge! Herreminje. På tallriken låg marinerade betor och morötter som hade någon form av Västerbottensost-olja ringlad över sig och brynt smör. Mums! Till varmrätt blev det shiitake dumplings och till efterrätt både avolato och tryffel. Också gott men inte riktigt samma ramla-av-stolen-nivå som betorna. Överlag blev jag väldigt impad över hela besöket och de får ett extra plus i kanten för deras känsla med att leverera det där lilla extra. Den visade sig på många sätt under kvällen men kanske tydligast genom att de hade ställt ut stearinljus som vi fick tända för någon vi saknade. Liten men fin gest med tanke på att det var alla helgons helgen.

Läs mer om Villgot här.

Andra kvällen – HEMMAGASTRONOMI

Vår andra kväll fick Robin välja och valde Hemmagastronomi. Jag har velat gå dit i flera år men det har av olika anledningar inte blivit av, så jag såg verkligen fram emot att testa. Hemmagastronomi ligger väldigt centralt och sommartid kan jag tänka mig att det är ljuvligt med hamnen precis utanför dörren. Det var fullbokat när Robin ringde dit men de lyckades lösa två platser i en mer avskild del, som jag i efterhand förstått var deras studio där de anordnar olika matevent, vilket passade oss perfekt! Här beställde jag in Kalix löjrom från Junköfiskarna till förrätt, en spännande rätt med rotselleri till varmrätt och höstpäron med crème fraiche-glass och valnötssmul till efterrätt. Allt var verkligen jättegott och bra men jag hade ”tyvärr” redan haft min ultimata kväll på Villgot kvällen innan och var nog därför väldigt svår att flörta med. I efterhand önskar jag att jag hade haft lite mer öppet sinne. Men jag skyller på min gravida sinnesstämning. Robin däremot tyckte att Hemmagastronomi vann matmässigt. Kan såklart ha och göra med vilka rätter vi valde också – alltid en roulette det där.

Läs mer om Hemmagastronomi här.


Lunchstopp – BASTARD BURGERS

Ett bord fullt med färgglada klistermärken med en hamburgare i förgrunden. Den bilden har jag sett passera väldigt många gånger bland mina kompisars uppdateringar och som Norrlandspepp har jag längtat efter att själv få besöka Bastard burgers. Nu var det dags! Men som det ofta blir när jag längtat efter någonting väldigt länge så hade jag hunnit måla upp en orimlig bild av hur det skulle vara. Jag hade helt enkelt alldeles för höga förväntningar när vi klev in genom dörren och det såg ut som… ett hamburgerhak. Vilket i efterhand är fullt logiskt eftersom det är precis det det är? Burgaren var hur som helst god och vi tyckte båda två den kändes rejäl. Känns en aning mjäkigt som beskrivning men det är det ordet jag hittar just nu som passar bäst. Det var helt enkelt inget svammel! Det var riktigt kött. Men det som jag ändå minns allra starkast från lunchen var läsken hjortrongranat. Det är faktiskt den som jag har tänkt mest på av allt vi åt och drack under hela helgen. Magisk!

Läs mer om Bastard burgers här.

Det var allt för den här gången från den här hobbyrecensenten.
Hej hej!

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.