Annons

Stolthet och sveda

zoom
Idag sker det två stora och viktiga invigningar i vårt nya Kiruna. Jag har precis sett färdigt på den första - vårt nya stadshus Kristallen. Allt via en livesändning på Instagram. På grund av dåligt ljud så blev det tyvärr inte så pampigt som jag hade önskat och när jag lägger bort telefon är det något som svider i mig.
Annons

När jag startar upp sändningen står vår författare Åsa Larsson på scen och hälsar välkommen. Hon pratar om hur hon hade varit nervös inför att besöka stadshuset för första gången men att hon blivit positivt överraskad. Att hon gillade känslan av storslagenhet och högt i tak utan att hon kände sig liten. (Något jag verkligen kan hålla med om!) Andra talare är vårt nuvarande kommunalråd Kristina Zakrisson och Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Underhållningen består av Martin Landström Trio som Region Norrbotten har gett som present till invigningen. Och efter H.M. Konung Carl XVI Gustaf invigningstal är det dags för invigningsuppträdandet Eldstad med bland annat Marcus Fagervall. Producerat av Kirunas Björn Pettersson Thuuri.

”Känns lite bittert att inte få vara med…”

Så ser jag någon kommentera i flödet på Instagram under livesändningen. Och jag förstår personen, för det svider i mig också. Att inte få vara med och fira det här stora delmålet som äntligen uppnåtts. Den känslan kombinerat med att upprepade gånger med brusande ljud från den lilla skärmen höra att det här är Kirunabornas nya vardagsrum – men samtidigt inte vara inkluderad i det rummet som sägs var mitt.

Några besökare är in under tiden som jag försöker få upp livesändningen på storskärm och säger ”Vi hade tänkt besöka stadshuset idag men vi är väl inte välkomna, kungen går före.” De säger det med ett skratt, men jag tror det svider lite i dem också.

Och nu ska jag vara tydlig – jag förstår att det inte är fysiskt möjligt att bjuda in hela Kiruna till den här invigningen. Jag förstår att det handlar om en säkerhetsfråga. Och att det samtidigt ger en känsla av exklusivitet för den som faktiskt är inbjuden – självfallet. Jag vet också att det ligger otroligt många planeringstimmar bakom genomförandet av den här invigningen, vill inte på något sätt dra ner det. Jag vet också att det kommer hållas öppet hus på lördag för alla som vill besöka stadshuset – och att det framöver kommer vara i princip fritt fram. Men jag kan ändå inte låta bli att önska en större involvering för den som ville även idag eftersom det handlar om en plats som vi kallar för vårt vardagsrum. Om det så bara handlade om en stadsomvandlingskortege där vi kunde vifta i en flagga när kungen swishade förbi i sin mörka bil med tonade rutor. Men det är lätt att vara efterklok.

Samtidigt är jag tacksam över att få uppleva den här svedan. För den påminner mig om att platsutveckling handlar lika mycket om att känna sig inkluderad i de lite mindre platserna, händelserna och rummen som i de stora.

Med den insikten skiftar vi nu fokus till invigning nummer två som startar 17:00 ikväll! Nämligen Konstmuseet i Norr, Norrbottens länskonstmuseum. Stort! Dit är ALLA välkomna! Vi ses ikväll!

Här hittar du invigningsprogrammet
Här hittar du mer information om utställningen Transitions
Och här hittar du mer information om Konstmuseet i norr

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...

Nyheter