Annons

Ta farväl av Kirunas stadshus

zoom
Några kilometer härifrån smälter den 28:e upplagan av ICEHOTEL bort. Men det finns faktiskt en igloo i Kiruna som klarat sig genom midnattsolens strålar i 55 år, som även den nu blir förgänglig. Det är dags att ta farväl av Kirunas stadhus, Igloo.
Annons

För en månad sedan började jag på mitt nya jobb för Kiruna kommun som delprojektledare i ett platsutvecklingsprojekt kopplat till den pågående stadsflytten. Vi kommer på sikt att flytta till en egen lokal mitt i centrum, men för tillfället har jag den stora äran att ha ett kontor högst upp i stadshuset Igloo. Och det är med väldigt starka känslor jag tar tag i de vackra slöjdade dörrhandtagen av Esaias Poggats när jag går in varje morgon.

Stolthet
Min allra första och kanske fortfarande starkaste känsla.
Tänk att jag nu fick vara en ”sån där” som får jobba här i det häftiga huset och med stadsflytten. Wow!

Respekt
Den andra känslan är vördnad och respekt. Det kröp tydligt fram när jag pratade med min mamma, som nu bor i Åre, på telefon om mitt tillfälliga kontor. Av henne fick jag inte riktigt eufori speglat tillbaka i högtalaren även om hon självklart var glad för min skull. I hennes röst låg det mer en sorg över barndomsminnen som var på väg att försvinna. Hon bad mig skämtsamt ta med en tegelsten som minne när det är dags, men jag vet att det fanns ett allvar i det önskemålet som jag respekterar.

Tacksamhet
Tredje känslan är tacksamhet. Mycket för att min morfar som jag aldrig hann träffa, och som jag ofta får höra att jag är lik, satt här. I samma hus. Men för 50 år sedan. Brukar kolla ut över stadshushallen och se framför mig hur han går upp för de stora trapporna med viktiga beslut i sitt bröst och pondus i stegen. Jag fick för några år sedan ärva en placeringslista från när han blev inbjuden till middag vid stadhuset under kungens besök 23 april 1968 som jag stolt har här på kontoret. Och den här veckan ska jag på Stadshusgala i samma lokal, förmodligen den allra sista galan som kommer att hållas i lokalen. Cirkelns sluts. Det känns i hjärtat.

Glädje
Den fjärde känslan är glädje. För just nu pågår det avtackningsmånad för byggnaden så att alla ska ha en möjlighet att ta farväl. Både igår och idag har glada skolelever dansat genom våningarna till musik som ekar i hela huset. Det är svårt att koncentrera sig på jobbet, men jag har ändå dörren in till kontoret på vid gavel. Jag vill uppleva varje sekund av det här! Vill ta emot varje vink. Om bara några veckor har vi flyttat ut för gott.
_______________________________

Vill du också säga hej då en sista gång till vårt fina stadshus innan det stängs för allmänheten?

Öppet hus 26/5
26:e maj mellan 09:00 – 15:00
Välkommen att ta farväl av Kiruna stadshus.
Vi bjuder på tårta, underhållning och aktiviteter med stadshusfokus.
Det är nu vi säger hejdå till byggnaden!

”Stadshuset Adjö” 30/5
30 maj 19:00 Kören Vox Arctica tar farväl av Kirunas gamla stadshus. Välkommen till en konsert som blandar Kirunasånger,
hyllningssånger, retsamma sånger och tårdrypande farväl av Kirunabornas vardagsrum.

Här kan du hålla utkik för de senaste uppdateringarna om evenemangen i stadshuset.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.