Annons

Tack Ewert och Tomas

zoom
Jag har tänkt rätt mycket på de två norrländska profilerna som somnade in i helgen. Jag var kanske inte deras största idol och jag har inte heller full koll på deras tidigare verk. Men, de hörde ju till! De var, och är, en del av den norrländska kulturen på många sätt. Och det blir så märkligt när den typen av odödlig persona plötsligt visar sig vara motsatsen.
Annons

Ewert Ljusberg som president i republiken Jämtland
Ewert har jag känt till på samma sätt som jag vet att Joe Biden är president i USA och att vår statsminister heter Stefan Löfven. Han har känts så självklar i sin roll och jag har aldrig ifrågasatt det eller ens reflekterat över det. Jag har inspirerats av honom och den lekfullheten som jag gissar att han hade i sig med tanke på att han tackade ja till att bli president (även om jag också tror att han tog uppgiften på fullaste allvar). Min kompis har pratat varmt om den traditionella stunden på Storsjöyran när han höll sitt tal och nu önskar jag innerligt att jag hade hunnit uppleva det själv. Istället får jag nöja mig med klipp på Youtube och fascineras av publikens stöd och den magiska lilla stunden under nationalsången. SVT har klippt ihop en fin snutt som du hittar här.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/jamtlands-president-ewert-ljusberg-har-avlidit

Tomas Norström – min barndoms Carola och Lena Ph
När andra stod framför spegeln med mikrofonen stod jag och min kompis framför tv:n och försökte lära oss dansa som hans karaktär “Olle Marklund” i serien Pistvakt. Jag ville dricka Zingo i konservburk och jobba i Svartlien (blev en säsong i Björkliden som liftvärd så ändå nära). Jag var på teatern som liten i Duved där jag blev skrämd av bjärven och jag köade på Birsta några år senare för att få hans autograf på en affisch när de släppte skivan. Jag har fortfarande kvar både svettband och t-shirt som det står Pistvakt respektive “Fjöl av” på som jag kommer fortsätta att vårda som släktklenoder. SVT publicerade filmen på nytt igår som du kan se här.
https://www.svtplay.se/video/31377190/pistvakt?id=jLZREXd

Båda två var givetvis så mycket mer än det här. Men för mig räckte det alldeles tillräckligt för att väcka och hålla liv i min inre norrlandspepp. Och för det ska ni ha tack! Jag ska ha er med mig så länge min låga för norr brinner.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...

Nyheter