Annons

Tystnaden är magisk

zoom
Det lurar något magiskt i skogarna kring Paksuniemi. Frågan är vad?
Annons

Det knarrar när barnvagnshjulen tar sig fram
Jag får ta i lite extra på vissa ställen för att komma vidare i den djupa snön. Det är rekordår tydligen. Och jag som sa att det inte hade snöat så mycket… Är uppenbarligen inte helt med på vad som händer utanför bebisbubblan. Särskilt inte på vädret i preteritum.

Det är lite som att gå runt i en kuliss
Snön ser bitvis ut som grädde och jag kan inte låta bli att undra vad som vilar under det djupa snötäcket. Ovanför oss susar det till av vingslagen från en korp som tydligen inte uppskattade vårt sällskap. I övrigt är det tyst. Magiskt.

Ögat letar efter det oförklarliga
Mellan träden längre in i skogen kan jag ana den stora myren där vi sommartid plockar hjortron. Jag märker plötsligt hur ögat nästan letar efter att något oförklarligt ska dyka upp därborta. Att jag ska hinna upptäcka något som aldrig tidigare upptäckts. Skymta något mystiskt. Vad det skulle kunna vara vet jag inte riktigt?

Borttappade tomteluvor och diggande älgar

Kanske skulle jag se något rött i en gren? Jag skulle gå närmare och ta ner den pyttelilla tomteluvan. Strax efteråt skulle jag höra en liten röst och se en tomtenisse som kikade fram ur lämmelgångarna. Han skulle be om att få tillbaka sin luva som han tappat under julstressen. Jag skulle skaka av snön från den, ge honom luvan och sedan upptäcka att mina fingrar blivit glittriga.

Eller så kanske jag plötsligt skulle höra musik? Jag skulle börja rota i fickan efter mobilen för att stänga av men snabbt inse att det inte kom därifrån. Jag skulle kolla upp på nytt för att försöka lokalisera ljudet och då se en älg lite längre bort. Med hörlurar? Och… hörde jag rätt? Lyssnar han på ”Smells Like Teen Spirit”? Förmodligen less på tystnaden skulle jag tänka och gå vidare.

Men inget oförklarligt sker
Mer än det som min alldeles för vilda fantasi själv hittar på. Och det är kanske det som är det riktigt magiska här. Hur fantasin får utrymme att sväva fritt när ingenting annat stör.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.