Annons

Bakar tuttul…

Jag kommer inte servera något bröd till gäst automatiskt utan det kommer att finnas en ”rätt” som är en skön brödservering för de som vill beställa. Det finns fler skäl till det här: dels vill jag bjuda på något annat innan maten, dels är det ett väldigt tryckande av bröd ibland (vilket leder till att man blir sjukt mätt), dels är man lite trött på det slentrianmässiga brödet som bara ”måste” finnas, dels så vill jag att brödet ska kunna få sin egen punkt på menyn.
Annons

Jag kommer inte servera något bröd till gäst automatiskt utan det kommer att finnas en ”rätt” som är en skön brödservering för de som vill beställa. Det finns fler skäl till det här: dels vill jag bjuda på något annat innan maten, dels är det ett väldigt tryckande av bröd ibland (vilket leder till att man blir sjukt mätt), dels är man lite trött på det slentrianmässiga brödet som bara ”måste” finnas, dels så vill jag att brödet ska kunna få sin egen punkt på menyn. Den här serveringen ska definitivt vara inte dyr, det är inte själva grejen att det ska kosta, den ska aktivt kunna beställas, jag gillar det!

Efter det här beslutet har jag funderat otroligt länge på vad för bröd jag vill servera. För här kommer nästa vånda: jag är trött på bröd, älskar det egentligen men det är väldigt sällan man blir överraskad av något ”nytt”. Det är i och för sig inte viktigt att det ska vara nytt allt som serveras men jag har ändå funderat ett par tusen varv.

Vad gillar jag själv för bröd (även om jag då är lite trött på bröd)? Efter diskussioner med mig själv har jag kommit fram at ett av de bästa bröden jag vet är tunnbröd, mjukt tunnbröd. Jag jobbade länge i början av min kökstid i Dalarna, tunnbröd och Dalarna, herregud, det är symbolen. Hos vänner (som jag fortfarande har kvar) som var från trakten kring Rättvik/Boda  serverades ett tunnbröd som kallas ”tuttull”, det är det absolut godaste tunnbröd jag ätit. Kortfattat är det en deg som sätts i etapper med potatis, mjölk, smör, jäst, sirap, fänkål, anis, rågsikt och vetemjöl, brödet kavlas tunt och gräddas helst i vedugn men jag kommer att grädda på hällen är i köket. Som alla förstår så finns det ett recept för varje gård så nu håller jag på att hitta det perfekta för mig. ”Min” tutull-kontakt Gunn-Britt från Rättvik har gett mig ett första recept som jag börjar med. Jag kommer aldrig komma i närheten av hennes som gräddas i vedugn men jag ska hitta en bra metod här på hällen.

Testade lite i dag och det känns bra! Brödet kommer att komma vara på hög på en planka med slarvsylta en skål bredvid (fläsklägg, kokt och nerplockat blandat med lika mycket skivad schallotten kokt i brynt smör samt fläskbuljong) men också bara vanligt tjärnat smör om man ”bara ” känner för varm tutull med smör. Men tänk att rulla in slarvsyltan i tunnbrödet och moffa. Alltså, tortilla med pulled pork? Det finns en utmanare från Rättvik här!!!

Jobbar vidare med Gunn-Britts recept, det är perfekt men behöver småjusteringar för verksamheten här, för mig är det en skänk för ovan att få ett recept från någon som kan det här på riktigt. 

Bara att sprida tuttul genom att sätta upp det på menyn är värt allt. Här mitt första test 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter