Annons

Bästa metoden med buljongerna…

Buljonger är kanske det allra viktigaste som går att uppbringa i ett kök.
Annons

Buljonger är kanske det allra viktigaste som går att uppbringa i ett kök. Vi kör buljonger i ett flertal rätter, sjukt viktigt med kvalitén i alla lägen i ett kök, men med buljonger är det om ännu sjukare viktigt med kvalitén.

Vi gör en champinjonbuljong som jag skrivit om här tidigare, den är just nu vår viktigaste buljong, vår lilla svamprätt hänger helt på den här 100 procentiga campinjonbuljongen. Fyller upp en stor djup kantin (den största som finns att köpa) med sönderslagna champinjoner (blandaren med vinge eller bara mosa med händerna), fyller på med lite vatten, salt, lök och örter. Täcker med aluminiumfolie och bakar i 98 graders värme i två dygn, den rena buljongen gör mig lycklig, ingen buljong av vare si grönsaker, kött, fisk eller skaldjur gillar jag bättre än den här buljongen. Just det här med att köra buljongen ”stilla” i ugn i kantin, det är där jag skulle vilja stanna upp ett tag. Just den här buljongen med champinjonerna skulle aldrig bli lika bra om man kokade eller sjöd dom i en kastrull. Många saker blir annorlunda i kantinen, allt stannar kvar under tillagandet, allt ligger still och bara mognar, det får ta sin tid och till sist så kan den gå länge, sjukt viktigt med tiden!

Vi har applicerat det här på våra andra buljonger också: lamm, grönsaker och även en fläsk/lökbuljong körs i ugn under alu-folie, sjukt mycket bättre. Så här ”kokades” många fonder förr i tiden, har man inte testat innan så är det dags.

Har man farhågor om att det tar plats i ugnen eller att det blir dyrare att låta en ugn stå på en hel natt så är det ju för det första så att platsen på spisen blir större och en spis ska ju också stå på om man vill sjuda en buljong över natten?

Här har vi brynt kamben, lök och grönsaker till vår lök/fläskbujong, alufolie på detta och sedan in i 98 grader
Ett dygn i 98 grader, en stilla gång till färdigt 
Champinjoner, vår viktigaste buljong 
Här är vår svamprätt: Nudlar skurna av fötterna från king oystersvamp (bra nudelkänsla) ett pocherat priörägg och champinjonbuljongen 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter