Annons

Choklad i sitt rätta element…

Ny dessert från  torsdags innehåller en viktigt chokladglass. Jag gillar choklad, givetvis, herregud, choklad är en självklar ”söt-drog” som jag inte klarar mig utan. Praliner, tryfflar, Schweizernöt, kladdkaka, kexchoklad, polly, ja alla fattar, choklad är vännen och kärleken. Men en sak kan vara svårt med framförallt mörk och lite för bitter choklad: det blir tungt. Även lite ljusare eller vit choklad kan bli tungt och mäktigt, söker man efter en fräsch och lite lättare sötsak eller dessert, ja då skippar man något med choklad.
Annons

Ny dessert från  torsdags innehåller en viktigt chokladglass. Jag gillar choklad, givetvis, herregud, choklad är en självklar ”söt-drog” som jag inte klarar mig utan. Praliner, tryfflar, Schweizernöt, kladdkaka, kexchoklad, polly, ja alla fattar, choklad är vännen och kärleken. Men en sak kan vara svårt med framförallt mörk och lite för bitter choklad: det blir tungt. Även lite ljusare eller vit choklad kan bli tungt och mäktigt, söker man efter en fräsch och lite lättare sötsak eller dessert, ja då skippar man något med choklad.

Men glass eller sorbet av choklad, där har du den optimala chokladversionen, kallt, lätt och väldigt ”chokladigt”, här är den, fryst och iskall, i sitt rätta element enligt mig. En choklad av superkvalitet och ett sjukt bra recept, det är det som krävs, Oskar gör en chokladglass nu som litegrann påminner om barndomens chokladpudding, japp! Älskar den.

Sorbet har jag ett recept som funkar, för den som inte testat en chokladsorbet eller glass innan eller på länge råder jag att köra, choklad när den är som alla bäst.
 

Desserten i övrigt: i botten på tallrik bakar vi en creme brulé som vi sedan bränner av på fram, sedan bygger vi på den med blodapelsin som vaccats med campari och blodapelsinjuice, rostat bovete och chokladglassen. Har i vanliga fall lite svårt för den självklara kombon choklad apelsin men här funkar den.  

Bedrövlig bild men brulé i botten, sedan den galna chokladglassen, blodapelsinen, bovetet och lite oxalis

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.