Annons

Den viktigaste majonnäsen…

Inspireras hela tiden av den svenska husmanskosten, för mig är det grunden och allt som är viktigt och relevant. Men det finns annat en svensk husman, den grundläggande maten, den traditionella maten, vilket land den än kommer ifrån är inspirationskällor till smaker och vinklar det med. Som i rätten med rökt kalv, grillad isbergssallad och chorizo. Chorizo är ju inte någon direkt svensk korv, men förbannat god är den och därför så bygger vi rätten kring den här korven.
Annons

Inspireras hela tiden av den svenska husmanskosten, för mig är det grunden och allt som är viktigt och relevant. Men det finns annat en svensk husman, den grundläggande maten, den traditionella maten, vilket land den än kommer ifrån är inspirationskällor till smaker och vinklar det med. Som i rätten med rökt kalv, grillad isbergssallad och chorizo. Chorizo är ju inte någon direkt svensk korv, men förbannat god är den och därför så bygger vi rätten kring den här korven.

Ska man jobba med chorizo så här i rätter som smaksättare så är det ju givetvis viktigt att hitta en riktigt bra chorizo. Vi köper en rå variant med sjukt bra tryck i, kokar vi med lite ”startolja” så att fettet i korven kan trycka ut (funkar att rosta i ugnen också men vi kokar på spisen. Fettet som man får ut är diaboliskt, ohälsosamt gott och direkt beroendeframkallande. Vi slår (bland annat) en majjo av fettet som vi spritsar i håligheter och runt den grillade isbergssalladen innan vi lägger rätten vidare. Bara grillad isbergssallad och chorizomajjo är en fulländad rätt i sig, jag äter sjuka mängder av det här under kvällarna här, kanske det absolut godaste på menyn just nu.  

Majjon då? Är det bara att slå direkt med det ”rena” chorizoftettet som man kokar ur, nej, det går inte, då spricker majjoeländet. Vi brukar blanda upp det fettet med lika delar rapsolja, trycket blir galet ändå. Sen bottnar vi majjon med äggula, chili, dijonsenap, vinäger, lite vitlök och citronskal. Mixar i den blandade oljan, inga konstigheter, sjukt gott och sjukt nyttigt.

Den här majjon har jag använt till en massa saker, riktigt bra till en råbiff, ett ostron blir grymt med en liten touch v chorizomajjo. Men också fisk, grillad piggvar, sallad och chorizo, mamma mia!!
Har man inte testat innan så använd chorizofettet och bolla med smakerna.  

Den viktigaste majjon, nyslagen

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter