Annons

Får kämpa för blod i maten…

Har haft ledig dag, till familjens förtjusning har jag bakat paltbröd, en högtid vaje gång (för mig i alla fall), det innersta inre berörs, blod i maten, man går igång, det bör fan alla göra (men man får kämpa för det).
Annons

Har haft ledig dag, till familjens förtjusning har jag bakat paltbröd, en högtid vaje gång (för mig i alla fall), det innersta inre berörs, blod i maten, man går igång, det bör fan alla göra (men man får kämpa för det).

Har under dagen funderat, kämpat och pratat mig varm om det här med att mat med att just blod tillagas och serveras i alla länder, världen runt. Oftast om inte alltid så är det här rätter från respektive lands ”husman” eller gamla bondkök då man tog till vara på allt som kom ifrån djuret. Har aldrig förstått varför det är så känsligt med blod i maten, gott, naturligt och oerhört nyttigt, blod är inga konstigheter. 
Boudain Noir den fina blodkorven som serveras i Frankrike och Botifarra Negra som man får i Spanien är några fina kompisar till den svenska blodpuddingen och paltbröd. Alla dom här rätterna talar till det inre, grov härlig mat.

Åt en av mina bästa middagar hos den nu avlidne Santi Santamaria på El Raco Can Fabes utanför Barcelona. En av rätterna var en Botifarra Negra; smeten var dragen rå ur skinnet och lätt värmd som en svartsoppa typ. Den här ljumna korvsmeten med gott kött och späck i blandades sedan upp med bönor och serverades sedan med en halstrad bläckfisk. När man beskriver rätten så låter det osannolikt att det ska vara gott men åt man Santi Santa Marias mat på El Raco så visste man att det skulle landa, kick-ass på riktigt!

En av paradrätterna på julbordet när jag arbetade på Ulriksdals Värdshus i början på 90-talet var blodkorv med Himmel Und Erde. Karl Heinz mantrade hur vi skulle fylla fjälstret med lätta händer och sedan sjuda korvarna galet försiktigt. Karl Heinz var noggrann kan man säga, kommer ihåg att jag otroligt nervös med just den där blodkorven.

Himmel Und Erde är förenklat en potatispuré som är smaksatt med äppelmos. På fatet till det småvarma på Ulriksdal kom blodkorven med purén och friterade lökringar, gudagott och nyttigt oxå!

Gör jag blodkorv så kör jag fortfarande på samma recept, men i dag blev det paltbröd som sagt, är osäker om jag omvänt samtliga men jar är optimist. 

Paltbröd från kokboken

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter