Annons

Fel fokus på köttkonsumtionen…

I går gick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut och hävdade att vår ökande köttkonsumtion inte är ett problem för miljön och att det inte kommer att bli fråga om några speciella åtgärder i ämnet ifrån regeringens sida.Nu ska jag inte ge mig in i någon form av debatt angående just det uttalandet men rent allmänt angående det här med kött och viljan att först vårt ansvar, det har jag en åsikt om.
Annons

I går gick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut och hävdade att vår ökande köttkonsumtion inte är ett problem för miljön och att det inte kommer att bli fråga om några speciella åtgärder i ämnet ifrån regeringens sida.

Nu ska jag inte ge mig in i någon form av debatt angående just det uttalandet men rent allmänt angående det här med kött och viljan att först vårt ansvar, det har jag en åsikt om.

Som inledning tar jag ändå med mig gårdagens uttalande och det att alla verkar överraskade att en människa eller i det här fallet då en minister resonerar på det här sättet. Hur kan man bli överraskad av det, den överhängande majoriteten av de svenska konsumenterna resonerar ju på samma sätt? Det faktum att det just nu finns en ”grön våg” inom både livsmedelsindustrin, matvaruhandeln och på restaurang har inget med just miljöpåverkan och insikten att det är ohållbart att konsumera den mängd kött vi har, absolut inte.

Nej när det kommer till grönsaks ”trenden” just nu så är det något som blivit poppis därför att människor (inte alla, definitivt inte alla, en liten andel konsumenter skulle jag säga) kanske har tröttnat på att vräka i sig kött i en utsträckning som inte här hälsosam och även kanske inte är så otroligt gott och spännande längre. Det har kommunicerats länge att hälsoaspekten av för stor konsumtion inte är den bästa, det har påverkat folk att laga själv, äta, beställa och främja restauranger med lite mer grönsaksfokus i en något högra utsträckning. Miljöpåverkan? Klimatet? Vattenåtgången vid köttuppfödning? Herregud, jag kan gå i god för att den aspekten inte direkt är en väl inarbetad anledning, nej den egna hälsoaspekten, den och att det är lite poppis, det är hundra gånger viktigare.

Nej, jag blir inte et dugg överraskad (eller, jo det blir jag, man hade kunnat förvänta sig mer men ur befolkningsperspektivet och den allmänna uppfattningen så blir jag inte det) av herr landsbygdsminister och hans syn på saken, det här har jag känt länge att det är den allmänna uppfattningen, vem fan bryr sig om miljön när det kommer till den personliga hälsoaspekten och den nya fina lite grönare dieten?

Men en sak ska vi ha klart för oss och det är det att även om det finns ett större grönsakstänk och en syn att man (ur hälsoaspekt) vill äta mer grönt inom en liten del av befolkningen så blomstrar ju givetvis butikernas kötthyllor och de restauranger som trycker ut kött och har det som fokus. Trots det jag nämner ovan så är ju den stora massan inte ett dugg sugen på att äta mindre kött och då snackar vi om en massa som varken ser de personliga hälsoaspekterna eller den globala miljöpåverkan som något problem. Köttkonsumtionen är starkt förankrad, man vill ta sitt kött, man vill trycka slaktarbrädor på restaurang med galna mängder kött och man vill varje dag i veckan till middag äta helt kött till middag eftersom att det både finns tillgång (både svenskt och importerat) och man har råd (importerat och oekologiskt eller massuppfött är billigt och gör det möjligt att trycka).

Jag har skrivit om det här förut på tugget, jag är därmed ingen hjälte eller pompös ansvarstagande fanbärare av minskat köttätande. Men jag vill dra ner på mängden kött i mina rätter här i vår restaurang. Det vill jag därför att miljöpåverkan är för stor och jag vill försöka att göra om så en mikroskopisk skillnad, men jag tycker också om grönsaker och gillar att utgå ifrån dom när jag gör rätter. Jag hymlar inte med att jag har mitt personliga egenintresse att jobba med mer grönsaker i och med att jag gillar att jobba så men jag ser ju också problemen och förstår att vi med tanke på vad det kostar av vår miljö att hålla uppe trycket för att producerar den mängd kött som går åt i världen.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen (och det här är inga domedagsprofetior): det är lika bra att börja vänja sig och sina barn på att äta mindre kött, vi kommer inte ha råd, möjlighet eller samvetet att fortsätta men det är en lång väg att få alla att inse det. Det kommer att göra ont på vägen fram till insikten också, allt för många (Många som läst detta nu, precis nu) är inte beredda att förstå och definitivt inte beredda att ge upp slaktarbrädan, den hängmörade kotten på 400 gram, högrevsburgare eller billig fläskkarré varje dag en hel sommar vid grillen. Nej, det kommer göra ont, många kommer vara arga och det kommer protesteras (och komma med påståenden om domedagsprofetior och bevis om motsatsen) men det spelar ingen roll, nån gång är vi där och då är det bra om man lärt sig att styra om kosten till mer grönsaker, gryn, linser, bönor, viltkött? Fisk (om det inte också blir för dyrt och har för stor miljöpåverkan) och sedan sist men inte minst lite kött i mindre utsträckning. För inte kommer vi behöva sluta helt, nej för fan, det tror då inte jag, dra ner ganska rejält bara, det ska väl inte vara så förtvivlat svårt?

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...

Nyheter