Annons

Fixera fisk under rimning…

Står och bökar med torsken som vi skivar tunt och lägger på tamagon i vår vita sparrisrätt.Vi är inga sushikockar här, således får vi ta till våra egna ”knep”. Dessutom vill jag ha lite sälta i torsken eftersom det inte finns någon soja inblandat som smaksätter och ger torsken sälta.
Annons

Står och bökar med torsken som vi skivar tunt och lägger på tamagon i vår vita sparrisrätt.
Vi är inga sushikockar här, således får vi ta till våra egna ”knep”. Dessutom vill jag ha lite sälta i torsken eftersom det inte finns någon soja inblandat som smaksätter och ger torsken sälta.

Tipsar då om en sjukt enkel, sjukt vanlig och sjukt effektiv metod att rimma och fixera fisk om man skulle ha behov av det. Just i det här fallet vill jag ha en torskrygg som är helt rak på båda sidor  eftersom att jag ska ha en fin rak skiva som ligger på tamagon. I och för sig så skulle det vara fint med en naturlig skiva men det här är ett idiotsäkert sätt för oss utan sushi-skills att få till det klockrent på skärmaskin.
SÅ, jag styckar ut bitar av ryggen, torr-rimmar runt om med salt och river citronskal över. Slår in fisken direkt i plastfilm och ställer i stenhård press så att fisken får rimma klart under press. Resultatet är en perfekt formad bit torskrygg, färdig för skivning.

Den här metoden kan ju vara användbar om någon skulle vara i behov som sagt. Väldigt sällan vill man ju fixera fisken (rimma gör man hela tiden dock), men ibland kan det ju vara schysst att tillexempel rulla en torskrygg hårt i plastfilm samtidigt som den rimmar klart, en klockrent rund rygg är resultatet, sedan styckar man ryggen och bakar långsamt med brynt smör, en rund fin pjäs till talrik. Eller en gösbit som man vill ha perfekt i formen, man rimmar och slår in i plastfilm, formar och låter sedan fisken stå och rimma tajt inplastad. Testa och labba, lycka till

Torsken, rimmad och kryddad med citronskal, sedan tajt insvept i plastfilm.
Stenhård press. På den första hinken i bild finns det ytterligare fyra stycken. Hemligheten är att fisken rimmas färdig under press, eller hård fixering om man använder andra metoder som tillexempel att göra en fiskbit rund under rimning. 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter