Annons

Husman som i ”helylle” eller ”jävligt sexigt”..?

Husman som i "helylle", "landet lagom", ”o-rörbart”  "oförargligt" och alltid "PK"?Eller husmanskost som i "rock'n'roll", "stor spjutspetsgastronomi balanserandes på kanten", ”förändringsbart” "provocerande" och ibland jävligt "sexigt"?Ja, herregud, vilken rad av de ovanstående ska man välja?
Annons

Husman som i ”helylle”, ”landet lagom”, ”o-rörbart”  ”oförargligt” och alltid ”PK”?

Eller husmanskost som i ”rock’n’roll”, ”stor spjutspetsgastronomi balanserandes på kanten”, ”förändringsbart” ”provocerande” och ibland jävligt ”sexigt”?

Ja, herregud, vilken rad av de ovanstående ska man välja?

Den övre raden är ju givetvis lite tråkigare att behöva betrakta som sanning men faktum är, hur tråkigt det än är så kan man ibland tycka att husmanskost ofta får sortera under de begreppen jag nämner. Alltid jäkligt härligt, gott, igenkännande, helylle och elevrådets ordförande liksom. Husman är aldrig fel, det kan aldrig betraktas som ett misstag att servera en kalops av högsta rang, PK så det bara rasslar om det. Jag gillar det, att det är så otroligt korrekt och därför underbart.

Men va fan jag gillar den här matlagningen om den sprakar lite också, lite oborstad lymmel och sönderslagna hotellrum kan väl husman få vara ibland? Jag älskat husmanskost och gamla klassiker, hela min matlagning och mina rätter utgår ifrån detta. Jag känner att jag oftare och oftare vill utmana med min husman, om man vågar och om man behöver det. Klart man vågar! Gamla klassiker kan dras till utan att man förstör, kan man sin husman kan man förändra sin husman. Och det är klart att man behöver förändra, det gör man alltid, men samma sak gäller här, rejält med kött på benen är det som gäller om man ska ge sig in på det här, utan koll ingen förändring.

Kommer på mig själv hela tiden, jag har tänkt och lagat så mycket husman i hela mitt kockliv. Allt härstammar från det. Den senaste tiden är det extra allt: all min vettvilligt ”ambitiösa” mat på kvällsmenyerna kommer här ifrån och så då kokboken som jag känner en sån respekt inför eftersom att jag får lyfta fram husman. I ett tappert försök ska jag få fler att bli intresserade av och laga mer husman, är det möjligt? Det är rock`n roll, så ja visst fan är det möjligt!

Min senaste inspiration ifrån husmanskosten är hasselbackarna som jag med ny (och gammal) teknik håller på att få till som ett snacks med löjrom och syrad grädde. Här har vi ett tydligt exempel på hur det är när man bygger om med respekt och kärlek. 
Detta är sexigt på riktigt

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.