Annons

Inspirerad av bbq…

Jag pratade om inspiration i veckan och att det kommer från precis överallt, det är en fet klyscha men fallet är sådant, håll utkik, tänk, fundera, men sålla också, i mitt fall är det makalösa mängder idéer, mycket ska bort. Mina mosade gurkor som jag tog upp i veckan kommer komma till pass även om inte rätten blev bra, det var ett gränsfall där något skulle bort.
Annons

Jag pratade om inspiration i veckan och att det kommer från precis överallt, det är en fet klyscha men fallet är sådant, håll utkik, tänk, fundera, men sålla också, i mitt fall är det makalösa mängder idéer, mycket ska bort. Mina mosade gurkor som jag tog upp i veckan kommer komma till pass även om inte rätten blev bra, det var ett gränsfall där något skulle bort.

I somras kom en idé till en rätt när jag satt och grillade från klockan sex på morgonen en dag när jag skulle bjuda på nå sådär riktig bbq på min hustrus födelsedag. Dagen innan hade jag kokat lite olika bbq-såser, en av dem en fruktig sort med mango, gul habanero och senapspulver. Kombinationen går bara att hitta i den här typen av såser, senap, mango, habanero, så satans gott, jag satt och petade och kladdade i den där såsen på morgonen när jag la på min brisket som skulle rökgrilla hela dan.

Röken, köttet, frukten, grillen, hettan ja allt, kände att det här är smaker jag vill ta till vara på. Jag funderade: tartar av biff och så hjortron, en dressin att ha till hjortronen. Och i dressinen satt direkt färgerna, tänka i färger, det har jag gått igenom här förut, tänker du i färgskala så blir det väldigt sällan fel.
Plockade det ifrån bbq-såsen med mangon, fräser färska hjortron, lök, chili, lite gula russin, senapspulver, gul habanero, vittvin, farinsocker (bästa sockret, vem behöver muscovado? Återkommer med detta). Kokar ihop, mixar och smakar upp med lite syra och mer socker. Sotar hängmörad biff skuren i längder med purjolöksaska, grillsmaken! Skivar biffen som är i princip rå, tunt, penslar med hjortron/senap/habanero-dressinen och snurrar ihop den, lägger på ett flarn av pumpakärnor, lite extra dressing på toppen och till sist ett picklat hjortron http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/tjuvstartar-hoesten-med-hjortron Tre sådana munsbitar var och sedan tre pumpablommor http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/blommor-av-pumpa Rätten smakar grillat, bbq, är helt färdigprovad, in på menyn nästa vecka, återkommer med komplett bild

Flaskor med klistrig moffig bbq från i somras som inspirerarade, flaskan längst till vänster är flaskan som fick vara med under morgontimmarna med avsmakning och funderande 
Hjortron, lök, russin, habanero, senapspulver, vitt vin, farinsocker, koka ihop
Dressingen mixad, här ska det smakas och stämmas av med syra och sötma, till den sotade bifftartaren mina vänner: tryck!

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter