Annons

Jobbar med torskrom och brandade…

Samtidigt som den fantastiska skrei-torsken nu börjar ramla in så kommer ju romen i dess släptåg. Rom är vi bprtsämda med att de kommer färdig, det är löj, sik, karelian, forell, lax och annat på löpande band. Ibland är det lite uppfräschande att få ta hand om sin egen rom, i detta fall då rommen från torsken som jag ska ha i en ny rätt när vi ska byta meny fram i mitten av februari.
Annons

Samtidigt som den fantastiska skrei-torsken nu börjar ramla in så kommer ju romen i dess släptåg. Rom är vi bprtsämda med att de kommer färdig, det är löj, sik, karelian, forell, lax och annat på löpande band. Ibland är det lite uppfräschande att få ta hand om sin egen rom, i detta fall då rommen från torsken som jag ska ha i en ny rätt när vi ska byta meny fram i mitten av februari.

Ska bottna morteln med en krämig, slät och god gammal hederlig brandade av rökt skrei (brandade är traditionellt gjord av bara saltad fisk men jag är just nu inne på at röka den istället), brandade förresten för de som glömt bort det är en potatisrätt/kräm smaksatt med fisk, citron, vitlök och olivolja, ganska grov men jag modifierar den lite så att den blir slät och fin. Jag ska göra min med rökt skrei då, vitlök och citronskal kommer också med, så ja, detta blir en brandade.
Kommer lägga i några tärningar av rökt skrei dessutom i brandaden, kanske skeda lite extra rökt olivolja runt i morteln också.

Sen brödflarnet som ska vila på kanten till morteln, där kommer torskrommen in i bilden. I dag när vi kör en löksoppa så penslar vi brödet med brynt smör (brödet håller sig superkrispigt även med smöret) och strösslar med en massa olika sorters torkad lök. Nu tänker jag mig att pensla med brynt smör också och sedan strössla med torkad torskrom och kanske lite torkade örter och kanske även lite lök. Tänker mig att brödet med den goda rommen och örter ramlar ner fint i brandaden när det krossas så att det bara är att dra de goda flarnen som bildas i brandaden.
 

Så nu står jag här med min torskrom, det är kladdigt, kletigt, omständligt, kallt men också inspirerande och riktigt roligt. Bara drar ur rommen ur säckarna och rimmar några timmar. Kommer torka sedan i torken under några dagar. Det kommer bildas en stor kaka av allt och den kommer sedan mixas till ett grovt pulver. Här pratar vi tryck i smakerna, det kommer bli grymt på brödflarnet och i brandaden när det blandas. 

Vacker är den också, rommen

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.