Annons

Kolbulle i Åre…

Vi är på kick off i finna Åre med slottet, gjuts ihop teamet står överst på dagordningen.
Annons

Vi är på kick off i finna Åre med slottet, gjuts ihop teamet står överst på dagordningen.

En av aktiviteterna: utematlagning, de allra bästa som finns. All form av matlagning som sker utomhus r rolig och full av kärlek. Det väcks en grottmänniska i mig när jag släpar fram mitt stormkök och skogen blir skådeplatsen för en lunchupplagning till familjen. Ute är stället att laga mat, funderar på om man skulle kunna starta en del av vår restaurang å slottet som är belägen i skogen, lite knivigt kanske med rättigheter och bekvämligheter men va fan, chansen att få äta avsmak ute i det fria borde ju vara en säljbar produkt? Efter den här dagen gror det en liten tanke i huvudet.

Vi stekte en riktig favorit i dag, kolbullar. Det blir inte så mycket grövre och enklare än med kolbullar: bacon, mjöl, salt och vatten, fem ingredienser använde vaktarna vid kolmilorna när de skulle fixa käk, så även vi i dag, det fanns inga alternativ till det enkla. En liten gjutjärnspanna, öppen eld, fallenhet för uppgiften och magar mättades till att vakta glöden.

Rätten har överlevt kolmilornas försvinnande, det här har blivit friluftslivets bidrag till husmanskosten, på festivaler, folkmusikstämmor, marknader och idrottsevenemang brassas det kolbullar och det är tur det för annars hade nog vetskapen om den här historiska rätten gått i graven samtidigt med den gamla metoden att göra kol genom att elda i milor.

Bullarna steks i oja eller ister (olja för oss i dag) på oerhört hög värme, pannan hettas upp direkt på elden och fettet hälls i pannan. Sedan då strimlat bacon eller stekfläsk som friteras krispig i fettet innan smeten av mjöl salt och vatten går i pannan. Smeten friteras nästan och ska blåsa upp sig innan man vänder den. Stekandet över öppen eld med heta pannor är inget för den som är rädd för vare sig eld eller värme, det frestar på! Men teamet fick ihop fina kolbullar i dag, tror aldrig jag varit så mätt och stinn, som sagt, grovt är det. 

Klockren kolbulle

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.