Annons

Korrekt med grönsaker…

Annons

Har funderat och varit upprörd länge på det här med att bara koka eller baka grönsaker. Det är en så otrolig banal grej egentligen och många många ser det som en rutingrej att till exempel koka en fin liten morot eller en sparris. För det första så är det ingen rutingrej att tillaga ”bara” en fin grönsak rakt upp och ner och för det andra så kan det vara på sin plats att börja fatta hur man tillagar en grönsak klar.

Det har blivit lite fel då många tror att alla grönsaker ska vara krispiga kort kokta eller bakta och ”all dente” som det galet rabblas.
I tidningar, kokböcker, på tv i dessa oändliga mängder matlagningsprogram och i restaurangkök så mantras detta in och det slår fel. De e en sak att köra tunt skivade cruditéer men en helt annan sak att tillaga!

Skulle nån kunna skriva en bok? Eller ska jag skriva den själv, den behövs?!

Vissa grönsaker som gröna bönor eller grön sparris kan eller kanske ska ju vara krispiga och kort kokta men en schysst morot som är kokt eller bakad, uppvänd i härlig olivolja, flingsalt, timjan, citronskal OCH halvrå är INTE god! Den ska vara färdig! Man kokar grönsaken, moroten i det här fallet tills den är precis klar, detta är ingen rutinsak, detta är kirurgisk precision mina vänner. Bara å enträget lära sig att känna när moroten är klar punkt

Likadant är det med sparrisen som är över oss nu, den gröna som sagt kan man ju dunka upp på grillen rå och servera krispig uppvänd i olivolja och flingsalt. Men den vita, herregud, vet inte hur många gånger man sett recept eller ätit den för lite kokt, den ska också vara klar, är inte god när den är för rå, den ska ju givetvis inte vara för mycket kokt heller, den ska vara: klar liksom? Nu rusar någon ut och försvarar, vit sparris knackisch (reserverar mig för stavningen här) som den kallas när den är kort kokt är otroligt populärt men jag anser att även en vit sparris som är kokt knackisch är färdig rakt igenom ändå.?

Det handlar om kunskap, pröva, testa, smaka, nu drog jag två exempel här men detta gäller alla grönsaker. Den bäste jag lärt mig det här av den fantastiske Karin Fransson på Hotell Borgholm på Öland (det har jag sagt förr men det tåls att upprepas). Den noggrannhet och omsorg som grönsaker behandlas med var ett riktigt uppvaknande den första tiden kan jag säga. Hos Karin kokas och bakas det grönsaker med sekundvisaren på insidan av ögonlocken.

Grönsakerna börjar skölja över oss nu, bara att se till att de behandlas korrekt!

Vit sparris kokt klar med rökt forellrom, tamago och Västerbotten

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.