Annons

Lingonmaten, så blir den rankad…

Dags för en rankinglista, jag har ett självklart ämne som det är dags för: lingonmat. Jag har pratat lingonmat (bland annat) nu i veckor sen boken har kommit, jag känner att en lista är riktigt läglig
Annons

Dags för en rankinglista, jag har ett självklart ämne som det är dags för: lingonmat. Jag har pratat lingonmat (bland annat) nu i veckor sen boken har kommit, jag känner att en lista är riktigt läglig

Lingonmat (Mat som man har lingon till), nån tycker kanske inte att detta är ett blytungt ämne, men den som tycker det lär ändra sig när det vattnas i munnen under läsandet av listan! Gemensamt för lingonmat är att det är rätter där man inte klarar sig utan lingon, det finns liksom inget alternativ om det tryter med bären. Är dom slut eller om de har glömts så är bara att lägga ner och inte servera eller äta. Ytterligare en gemensam nämnare är att man med väldig fördel dricker kall mjölk till dessa rätter, kanske inte supercreddigt men vem fan bryr sig, jag dricker gärna mjölk till vissa rätter (dessa vissa: många rätter).

Vi pratar rårörda här, lingonsylt känns lite väl blöjigt, nej rårörda är mallen.

Ok Topp fem, bästa lingonmaten:

Plats nummer fem: Köttbullar med gräddsky och lingon
En självklar rätt på listan, schyssta köttbullar med kokt potatis att mosa i gräddsåsen med lingon till, gastrotempen dallrar på yppersta trestjärniga nivå . Jag gillar accepterar aldrig potatismos eller puré till köttbullar, jag vill som sagt mosa potatisen med gräddsskyn och lingonen. Med gräddsky menas en god sky som har lite grädde i sig, inte en liten skvätt sky som har en jävla massa grädde i sig, det går fetbort, alltid i alla rätter.

Plats nummer fyra: Stekt strömming med färskpotatis, brynt smör och lingon
Jag skippar potatismoset även här, äter helst strömming med kokt färskpotatis när det finns, är inte såld på potatismos/puré till nått egentligen. Brynt smör och lingon i symbios till detta, kombinationerna är makalösa, den som inte gillar detta borde undersöka sig. Fick nog den bästa en lunch på ett sunkhak på Öland med Tom när vi jobbade hos Karin på Hotell Borgholm, ett matminne för livet.

Plats nummer tre: Kålpudding med gräddsky och lingon
Bra kålpudding hör inte till vanligheterna när man äter ute på restaurang men det finns ju givetvis undantag! Sitter du på ett tillförlitligt hak och ser kålpudding på matsedeln så slår du till, för är det så att den är välgjord, ja då är det världsklassmat vi pratar om här.

Plats numer två: Blodpudding, stekt äpple och lingon
Här har vi en av de där rätterna som sitter i märgen, blodpudding är fest, egengjord, uppstekt, krispig på ytan, krämig i mitten. Man kan klara sig utan äpplena men det gör man inte utan lingonen.

Plats nummer ett: Raggmunk med fläsk och lingon
Kommentarer egentligen överflödiga, kombinationernas kombination, kanske den bästa rätten genom alla tider? Ärtsoppa kanske slår raggmunk men det är ju ingen lingonmat.

Det var listan, tänk efter, hur ser en personlig lista när det kommer till lingonmat ut?

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...

Nyheter