Annons

Martin lagar skrei…

Nu börjar den komma, vinterns höjdpunkt, skreien som är en efterlängtad delikatess kommer i många varianter här nu under vintern.Skrei betyder vandra eller vandraren och det är precis vad denna torsk gör varje vinter.
Annons

Nu börjar den komma, vinterns höjdpunkt, skreien som är en efterlängtad delikatess kommer i många varianter här nu under vintern.

Skrei betyder vandra eller vandraren och det är precis vad denna torsk gör varje vinter.

Skrei eller torsk som det då egentligen heter kommer ifrån det största torskbeståndet i världen som uppehåller sig i de norra delarna av Barens hav. Under den långa vandringen i iskalla vatten mot leken runt Lofoten bygger torsken muskulatur och blir extremt bra i köttet. Väl framme kallas denna torsk för Skrei och det är en urstark tradition i framförallt nord Norge att fiska och äta detta runt den här tiden som brukar vara fram till i slutet av februari/mitten av mars.

Vi kör vår första skreirätt och rullar igång med, Martin hade en idé om jordärtskockor, hasselnötter, soja och fänkål. Vi bara bakar skreirygg försiktigt och bryter ut på tallrik, mosar rostade jordärtskockor med skal och allt runt torsken, vidare med picklad fänkål, sojamajjo och det viktigaste av allt på hela rätten, hasselnötter i brynt smör, sist men inte minst så rivs parmesan och gräslök över hela rätte, skreinen är här!!

Martin lägger skrei, rätten sitter

Lägget

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...

Nyheter