Annons

Maträtter: för att det är viktigt…

Maträtter, det heter allt vi kommer servera på Hantverket. Inte snacks, Inte, för, mellan, varm eller efterrätter, nej maträtter och det här är viktigt. Jag vill inte låsa mig vid att det ska delas upp på det viset, en rätt är en maträtt, punkt. Är det här viktigt? Blir det krångligt? Hur många rätter ska ”man” äta för att bli mätt? Varför inte köra bara som vanligt och lägga larvet åt sidan? Maträtter? 
Annons

Maträtter, det heter allt vi kommer servera på Hantverket. Inte snacks, Inte, för, mellan, varm eller efterrätter, nej maträtter och det här är viktigt. Jag vill inte låsa mig vid att det ska delas upp på det viset, en rätt är en maträtt, punkt. Är det här viktigt? Blir det krångligt? Hur många rätter ska ”man” äta för att bli mätt? Varför inte köra bara som vanligt och lägga larvet åt sidan? Maträtter?
 
Det är viktigt, jag vill försöka få gäster att beställa mat på ett annat sätt, att de ska tänka annorlunda och inte vara så fast i känslan av att: nu är vi på restaurang, nu ska vi äta lite snacks, sen ska vi ta nån förrätt och sedan varmt, kan man resonera annorlunda? Varför inte ”bara” äta det man är sugen på? När du äter en satt meny på många krogar så rullar det ju in rätter och ingen tänker på om det är för eller varmrätter, men ska man beställa från en ala carte så är det viktigt, det ska vi försöka oss på att bryta. Och det ska gud förbjude inte kallas för mellanrätter heller för det är det inte, vad fan är en mellanrätt? Maträtter, dom kostar olika och det kan vara storleken eller råvaran som påverkar detta. Detta som allt annat kommer ställa krav på att de som jobbar i serveringen kan det här och det börjar sitta nu, kommunikation till gäst, en känsla för det vi håller på med och ett sätt att berätta hur man skulle kunna lägga upp en meny för det finns ju olika sätt att äta så här och då kommer vi till det som alla, precis alla har sagt och frågat mig om när jag pratat om meny: hur många rätter behöver man ta in för att man ska bli mätt och för att det ska kännas som en fullgod middag och man blir mätt?

Ja herregud, hur ska nån, på vilken krog som helst kunna säga det, även om man har en traditionellt indelad meny med för, varm och efterrätter? Eller en avsmakningsmeny? Jag blir ibland proppmätt efter en trerätters medans frun bara klarar en varmrätt, ibland är jag bara sugen och klarar bara en varmrätt medans frun trycker fyra rätter om vi är två gånger på restaurang som har det traditionella upplägget, det är ju olika, så även hos oss. Vi kommer ha en tät dialog med gästerna, man kan börja plocka lite, sen tar man in mer, rätter kommer strömma ut, känn lugnet. Det här med att bli mätt förresten, jag åt för inte så länge sedan på en av Skandinaviens mest uppmärksammade krogar, 22 rätter, det gick på runt 3000 spänn för maten, jag sprang vild och ilsken av hunger till närmaste kebabhak och tryckte en fet rulle för att stilla ångesten så vi släpper det här med hur mycket man behöver äta va?

Ja,, det kommer bli krångligt men jag har ingen lust att inte göra det jag vill bara för att det skulle kunna bli krångligt därför kommer jag inte lägga larvet åt sidan och ”bara ” köra som vanligt som jag i och för sig inte tycker är fel på något ända sätt (herregud nej, jag älskar att äta för, varm och efterrätter) men just nu känner jag för det här.
 
Menyn som den förmodligen kommer se ut, bara en rak meny med ”maträtter” det är ”bara” att välja hur många rätter man känner för å äta, kanske en? Tre? Åtta? Två? fyra? Ändringar sker fortlöpande, nu finns det ingen återvändo, vi kör från onsdag

 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter