Annons

Mjölksyrar spetskål…

Annons

I en av rätterna i det nya går vi för kombinationen ostron, skrei och mjölksyrad spetskål.  Syrad kål, denna klassiker bland klassiker när vi pratar mjölksyrning. Har ju gjort det här åtskilliga gånger innan, framförallt i vacpåse eller i hink med tyngd på kålen men nu gör jag ett försök med att göra kålen i glasburkar här hemma medans vi också gör på Hantverket. Metoden är enkel: Salt utan jodd och naturell yoghurt , masserar in saltet och yoghurten innan de åker upp i burkar och får stå och syra i rumstemp.

Egentligen så är kålen för torr att mjölksyra så här års, den lämpligaste tiden är under hösten och det märks, kålen får svårt att vätska sig (det märks redan) och det ger mig gråa hår. Jag trycker ner kålen och snart ska väl står vätskan över kålen och jag kan vara lugn.

I rätten sen då så ska jag mjukkoka den här syrade kålen med lite buljong och smör, bryta ut bakad skrei i tallriken pch sedan toppa med kålen och till sist skumma över god mussel sås som jag mixat ner ostron i. Skrei, syrad kål och ostron. Kålen har börjat att vätska sig, som synes är det en vit färg på vätskan, den klarnar efter några veckor, den här kommer bli fin till skrei och ostron, återkommer till rätten.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter