Annons

Mogen och djup biff…

Biffen som vi kör nu till rätten där den ska ätas med händerna har en skön tillagning. Den ska komma som "tartar" i tunn skiva rullad runt en inlagd svamp. Den här rullen trycker vi ner i en majjo gjord av fettet från biffen (inga nyheter, smält kappa som alltid) som vi har spritsat ut på ett litet svampflarn. Det är en av två munsbitar, den andra är tamagon som jag skrev om här om dagen.
Annons

Biffen som vi kör nu till rätten där den ska ätas med händerna har en skön tillagning. Den ska komma som ”tartar” i tunn skiva rullad runt en inlagd svamp. Den här rullen trycker vi ner i en majjo gjord av fettet från biffen (inga nyheter, smält kappa som alltid) som vi har spritsat ut på ett litet svampflarn. Det är en av två munsbitar, den andra är tamagon som jag skrev om här om dagen.

Men biffen då, jag köper hem hängmörad, inte allt för marmorerad svensk biff(gillar inte att äta eller servera rått kött som är för marmorerad, typ Kobe, det blir för fett när det är rått). Putsar biffen och rullar in den i papper (inte smörpapper) där den får torka ytterligare i kyl i tre dagar (det här är ett riktigt bra sätt att få en biff eller kotte att bli ännu stabilare än den redan är. Köper du en inte så otroligt marmorerad och långt hängmörad biff så kanske den inte är superstabil, efter tre dagar invirad i papper är den biffen sjukt stabil och fast. Man kan ju givetvis själv hänga den ytterligare och till och med smälta in köttet i paraffin men det funkar riktigt fint med ett bra papper och bara lägga köttet på ett bleck. Så nästa gång du köper hem en kotte eller biff, slå in i papper och låt torka upp även om du ska grilla eller steka den!)

Sen då så skär jag biffen i längder och sotar runt om med svartpeppar och torkad svamp direkt på hällen, vaccar den och låter den ligga i tre timmar innan service i temp nära spisen. Köttet ”mognar” klart i rumstemperatur, det är så sjukt mört och gott efter dessa tre timmar, bara skivar tunt som en fin tartar och lindar runt svampen på minuten under service.

Mogen på spishyllan, sjukt mör och god, allt behöver inte vara hängmörat i evigheter eller mognat i någon källare eller på något fint charkuteri (det är schysst det också) man kan få fram en fin mognad och djuphet på andra sätt också. 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...

Nyheter