Annons

Pommes borde man kunna…

Begreppet ”pommes” först och sedan en uppsjö av olika varianter har nästan dött ut på matkartan. När jag började arbeta som kock (jag är ju världens äldsta kock) så var det viktigt att kunna de olika varianterna: ”Pommes William”  ”Pommes Parisienne”  ”Pommes Paille”  ”Pommes Dapuphine”  ”Pommes Lorette” och så då kungen, regenten och den som tagit över världen jag talar givetvis om Pommes frites.
Annons

Begreppet ”pommes” först och sedan en uppsjö av olika varianter har nästan dött ut på matkartan. När jag började arbeta som kock (jag är ju världens äldsta kock) så var det viktigt att kunna de olika varianterna: ”Pommes William”  ”Pommes Parisienne”  ”Pommes Paille”  ”Pommes Dapuphine”  ”Pommes Lorette” och så då kungen, regenten och den som tagit över världen jag talar givetvis om Pommes frites.

Älskar ”pomme”, en bra friterad är himmelsk, dåligt gjord och friterad är en mardröm. Jag växte upp med morsans felix-pommes frites i ugn, herregud, när jag efter att ha släppt kjolstyget och fick smaka ”riktig” pomme utanför hemmets väggar så öppnade sig en helt ny värld, det kan alltså vara krispigt också?

Nu tävlar alla om de bästa pommes fritsen: dubbel, trippel och kvadruppel med skruv i pickerad stil-friterad pommes till burgaren. Vetefan om jag ätit ”egengjord” pommes som vart krispig nånstans? Pommes pinnes är att föredra om man vill ha ett säkert krisp. Annars: färska köpepommes hos grönsakshandlarn, de är sjukt bra.

Man kan ju sakna alla de varianter jag var tvungen att lära mig som nybakad kock, riktigt fina garnityrer är det ju. Tänk er hur kreerandet ibland såg ut: japp hörrrrni, vi har en biff, vi har en bea, vad kör vi? Pommes Parisisenne? Eller Wiliams? Eller varför inte rentav en Pommes Dauphine? Någon knäcker koden och kör Pommes frites, tänk er den förste som serverade detta: biff, bea och pommes. Herregud, vilket insta-moment, eller snarare ett Da Vinci-moment, nån fick väl oljemåla av den marmorerade biffen med bean och potatisstrimlorna!

En favorit är annars Pommes William, skinka, lök blandad med en duchesse, man formar potatismassan som ett päron och panerar i mandel och ströbröd (så har jag lärt mig, det finns givetvis varianter!), detta friteras på fram. Här och nu när jag skriver detta så blir man ju sugen på att sätta upp den till nån rätt, ett friterat päron på tallriken, så otroligt modernt och nytänkande, jag menar allvar!

Min favvo-pomme nu är ju givetvis Hasselbackspotatisen, Pommes-Hasselback!

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter